Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Educació

Temps de lluita a la universitat pública

Aquest any, l’inici de curs ha estat marcat per les mobilitzacions en defensa de l’educació pública i de qualitat, que està sent atacada per les retallades de la dreta espanyola i catalana. Els i les estudiants de les universitats també ens hem sumat a aquesta onada de protestes contra el que la dreta anomena cínicament “ajustos”, amb la convocatòria de vaga de l’11 d’octubre, quan feia poc més d’un mes que havia començat el curs.

“S’està duent a terme una estratègia per elititzar l’educació superior universitària”

Aquests “ajustos” suposen la disminució d’un total de 3.000 milions d’euros de la partida pressupostària de l’Estat espanyol que abans es destinaven a l’educació pública. Pel que fa a la Universitat, això comporta la flexibilització en l’augment del preu de titulacions de grau, de manera que les comunitats autònomes han de decidir quin percentatge del preu total de l’assignatura han d’assumir els i les estudiants, que poden arribar fins a un augment del 66% dels preus, com és el cas de Catalunya.

“Augmentar la col·laboració entre el sector privat i la universitat pot suposar sotmetre-la a un procés de mercantilització”

S’està duent a terme una estratègia per elititzar l’educació superior universitària, tot incrementant el cost dels estudis públics mitjançant un canvi en els criteris per establir-ne els preus, i a sobre s’haurà de pagar més pels crèdits d’aquelles assignatures que s’hagin de repetir, amb la possibilitat que l’estudiant hagi d’assumir fins al 100% del cost la tercera vegada que repeteixi una assignatura.

“Catalunya s’ha convertit en la comunitat autònoma de l’Estat on és més car cursar estudis universitaris, i l’Estat espanyol és el sisè amb els preus més alts d’Europa”

La dreta està usant la crisi com a excusa per desmantellar el sector públic i substituir-lo per serveis privats. Aquest fet es fa palès en una de les propostes que s’inclou en la reforma, que consisteix a augmentar la col·laboració entre el sector privat i la Universitat per a finançar-la, de manera que aquesta es veuria sotmesa a un procés de mercantilització.

Catalunya s’ha convertit en la comunitat autònoma de l’Estat on és més car cursar estudis universitaris, i l’Estat espanyol és el sisè amb els preus més alts d’Europa. Per culpa de l’augment dels preus ha disminuït un 5% el nombre d’alumnes a la Universitat. No estem disposades a pagar aquesta crisi sacrificant els nostres estudis universitaris, la formació amb què ens hem de forjar el futur. No deixarem que la Universitat sigui un negoci per al sector privat. La Universitat no es pot convertir en un luxe per a aquells que s’ho puguin permetre i que exclou les classes populars i ens condemna a treballs precaris. Volem ser gent formada, crítica i amb les habilitats necessàries per transformar la societat.

Blog de la Plataforma Unitària de Defensa de la Universitat Pública (PUDUP): http://reconstruimlapublica.wordpress.com/
Web de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP): www.aep.cat

La Universitat és una eina per convertir-nos en individus lliures i crítics i, per molt que la dreta intenti evitar-ho fent que només puguin formar-se aquells que més tenen, continuarem defensant la gratuïtat de la Universitat pública i el dret a l’ensenyament universitari, com vam fer a la jornada de lluita de l’11 d’octubre.

Federació de l’AEP (Associació d’Estudiants Progressistes) a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona @AEP_nacional

Articles relacionats
Educació

El model d'escola a debat

EducacióFeminismesUncategorized

Realitat actual i idees de canvi per una major presència de dones als estudis d’Activitat Física, Educació Física i Esport

Drets socialsEducació

Reptes educatius d’escala europea

Cinc cèntims...Educació

5 cèntims sobre universitats

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut