Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Moviments Socials i CooperacióResistènciesTransició ecològica

Som Energia @SomEnergia

Som Energia SCCL és una cooperativa de consum i producció d’energia 100% renovable iniciada el 2010 per un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona. Amb l’objectiu d’importar experiències exitoses a d’altres països europeus, van crear Som Energia per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic cap a un model de consum i producció local i renovable.

En un escenari on s’ha arribat al peak oil, on la dependència energètica és tan alta, on l’ús massiu dels combustibles fòssils i l’energia nuclear s’ha comprovat nociu i perillós, Som Energia no para de créixer en nombre de socis o sòcies i en implantació territorial.

Amb poc més de dos anys de vida, la cooperativa Som Energia ja compta amb més de 5.500 socis i sòcies i subministra energia elèctrica 100% renovable a 3.500 llars.

Avui, Som Energia és arreu de l’Estat amb més de 5.500 socis i sòcies i ofereix electricitat certificada renovable a més de 3.500. L’objectiu és arribar a cobrir el 100% de la demanda d’energia de socis i sòcies amb producció pròpia. Per això, Som Energia també desenvolupa projectes de generació elèctrica dels quals els socis i les sòcies poden esdevenir inversors. Actualment, Som Energia compta amb quatre cobertes fotovoltaiques en funcionament i una planta de biogàs, i quatre cobertes fotovoltaiques més en procés de construcció.

A Som Energia l’Assemblea és l’òrgan més elevat on cada persona té un vot, independentment del capital que hagi aportat a la cooperativa, i compten amb diferents comissions de treball i grups locals que difonen la cooperativa i cerquen possibles projectes a l’entorn.

El model energètic espanyol, amb un sistema elèctric en mans de molt poques grans empreses i governs que legislen seguint els interessos d’aquestes, és necessària una alternativa que no només situï les energies renovables com a eix central, sinó que planti cara al model de producció centralitzada, de grans centrals elèctriques que demanen grans xarxes de distribució i d’empreses on el rèdit econòmic impera sobre la protecció del medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i l’interès general. Som Energia representa la denúncia a aquest funcionament i, alhora, una alternativa.ç

Què cal fer per poder contractar electricitat 100% renovable a Som Energia SCCL?

Primer, cal ser-ne soci o sòcia mitjançant una aportació única i retornable de 100€.

Segon, demanar al web de Som Energia que iniciï les gestions per canviar de comercialitzadora d’energia. Aquesta gestió acostuma a durar entre dos i tres mesos i no cal ser titular del contracte de llum, ni propietari del pis per sol·licitar-ho. No suposarà cap sobrecost ni caldrà fer canvis tècnics en la instal·lació

Més info: http://www.somenergia.coop/faqs/dubtes-consum-d-electricitat-verda

A Catalunya, hi ha grups locals en funcionament a Girona, Barcelona, Mataró, Manresa, Terrassa, Sabadell, l’Anoia, el Garraf, l’Alt Penedès i les Terres de l’Ebre, i també tenen implantació a les Illes Balears, Navarra, l’Aragó, el País Valencià, Madrid, Andalusia, Múrcia, Castilla La Mancha, la Rioja i Galícia.

 

Joan Vallvé Navarro (@joanvallve)    

Articles relacionats
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

Transició ecològica

Turisme i aigua

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

Número 123Transició ecològica

Per unes economies que estiguin al sosteniment de la vida

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut