Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Economia

Fer front a l’exclusió social

exclusio-02L’atur, principal problema del país, creix, i les polítiques dels governs no impulsen la reactivació econòmica necessària per crear ocupació, augmentant així la pobresa i les desigualtats socials. Mentre no es crea ocupació, però, cal reclamar polítiques concretes que evitin l’exclusió social i redistribueixin de forma justa la riquesa existent. Garantir la cohesió social és la principal responsabilitat del Govern i, en paral·lel, promoure polítiques que reactivin l’economia i creïn ocupació. Ni la reforma laboral ni les retallades van en aquesta direcció, i la manca d’una actuació fiscal integral, i la inexistència de voluntat política per fer que les entitats financeres rescatades facin de banca pública, allunyen la reactivació.

Cal reclamar polítiques concretes que evitin l’exclusió social i redistribueixin de forma justa la riquesa existent

La contrareforma laboral facilita l’acomiadament i reforça la posició empresarial per inaplicar convenis o bloquejar-ne la renovació. Atur i contrareforma laboral s’inscriuen en l’estratègia dels poders econòmics, que fan de la devaluació competitiva dels salaris la peça clau per recuperar la seva taxa de guanys i concentrar poder i riquesa.

Cal garantir uns ingressos mínims per a les persones sense feina ni recursos alternatius

En aquesta estratègia s’incardinen les retallades pressupostàries i l’atac del sistema financer al deute públic. Retallar la provisió de béns i serveis públics i dificultar l’accés a la protecció social obren la via a la mercantilització dels serveis públics i volen culpar les persones de la seva posició. L’austericidi crea un marc on la desigualtat creix, es consolida la pobresa i s’eliminen eines i protecció que facilitaven la inserció laboral i social. Per això, és essencial l’actuació dels poders públics per evitar la fractura social. Cal garantir uns ingressos mínims per a les persones sense feina ni recursos alternatius.

Hem de convertir la ILP per la renda garantida en una mobilització social massiva

És urgent i necessari dotar-nos d’instruments al servei de les persones en risc d’exclusió i incidir en polítiques que apostin per un model social de drets i cohesió social. Per aquest motiu, CCOO de Catalunya i altres entitats hem impulsat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una Renda Garantida de Ciutadania (RGC), com a resposta a la pobresa i l’exclusió social. La RGC és un dret previst en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya per assegurar els ingressos mínims per fer front a les situacions de necessitat de qualsevol ciutadà.
El Govern va voler evitar que la Mesa del Parlament acceptés la sol·licitud d’ILP adduint efectes pressupostaris per no tramitar-la. La pressió que vam exercir va forçar un dictamen dels serveis jurídics del Parlament autoritzant-la i va donar llum verda a la recollida de signatures. Caldrà recollir-ne més de les 50.000 exigides si volem canviar les polítiques d’una majoria parlamentària instal·lada en la retallada de drets i en l’austericidi com a única eina de gestió pressupostària.

Joan Carles Gallego @joancgallego
Secretari general de CCOO de Catalunya @ccoocatalunya i membre de la comissió promotora de la ILP per a una Renda Garantida Ciutadana @ILPRendaGC

Publicacions relacionades
Democràcia i Drets SocialsEconomiaTema Central

Responsabilidad Social Compartida?

DestacatsEconomiaTema Central

Carrera científica en España, carrera de obstáculos

Drets socialsEconomiaJovent

Trencar amb la precarietat

Democràcia i Drets SocialsDrets socialsEconomiaResistències

Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut