Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

LGBTI+

Retallades i polítiques LGTB: les entitat més unides que mai

lgtb-02Les entitats de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals del nostre país vam creure oportú a finals de 2012 organitzar-nos en una plataforma catalana d’entitats LGTB per tal de promoure una major presència social i crear sinergies entre les organitzacions que treballem en el nostre àmbit. Les retallades havien afectat les entitats LGTB i, en especial, aquelles que ens dediquem a la prevenció i l’atenció del VIH-SIDA. El Govern de l’Estat, sota l’únic argument de la crisi econòmica i la necessitat de prendre mesures d’austeritat, ha pres unilateralment una sèrie de decisions a través de les quals posa en perill els avenços aconseguits durant els últims 30 anys en la resposta enfront del VIH a Espanya.

Reivindiquem el compromís per assolir una llei específica contra l’homofòbia, les lesbofòbia i la transfòbia

Un cop assolit el matrimoni igualitari, les entitats LGTB segurament havíem deixat de marcar l’agenda política i social i es feia evident que calia treballar com un bloc comú, fugint així d’antics antagonismes, per tal de fer incidència política per poder negociar amb les institucions i aconseguir millors resultats.
Érem conscients que teníem un repte pendent, treballar per aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés una llei contra la LGTBfòbia, i quatre entitats vàrem ser les encarregades del procés negociador: la Coordinadora de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, Casal Lambda i Famílies Lesbianes i Gais.

Hi havia el risc de tornar a invisibilitzar els nostres drets i llibertats

La història de l’aprovació d’una llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia no començava en aquesta nova legislatura, ja que una primera proposta ja es va elaborar durant l’any 2010, durant el segon Govern de coalició del tripartit, a partir d’uns processos participatius però que no van arribar al Parlament català per la convocatòria anticipada d’eleccions, igual que la darrera legislatura.S’acostaven eleccions al Parlament de Catalunya, el 25 de novembre de 2012, i les entitats LGTB vàrem presentar un manifest que anava adreçat als caps de llista dels principals partits polítics presents al Parlament de Catalunya, i en el qual es reivindicava el compromís per assolir una llei específica contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia i que aquesta es dugués a terme durant el primer any de legislatura. Van signar tots el partits excepte Ciutadans i PP. CiU va signar un acord diferent, en el qual es comprometia a legislar contra l’homofòbia però no amb una llei específica, sinó a partir d’una proposta per a una “llei sobre no discriminació”, però tampoc no garantia que fos durant el primer any. Érem conscients que si la llei de drets per a l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia s’incloïa en una llei més genèrica es corria el risc de tornar a invisibilitzar els nostres drets i llibertats.Es va acordar portar la llei al Parlament recordant el compromís electoral d’ERC, PSC, ICV i CUP i que Ciutadans i PP no impediran que es produeixi el debat. Així doncs, tenim a sobre de la taula un compromís i el dubte de com es posicionarà el Govern de CiU amb la presentació de la llei. Caldrà molta voluntat política i un gran esforç de consens per aconseguir legislar contra la LGTBfòbia.

Joaquim Roqueta i Manén @joaquim_roqueta
President de Gais Positius i secretari general de la Coordinadora LGTB de Catalunya
@GAISPOSITIUS @Cogailes

Articles relacionats
LGBTI+Número 123

Les vides LGTBI+; la garantia de drets laborals i socials -sexili

LGBTI+

26 d'abril, Dia de la Visibilitat Lèsbica

LGBTI+

Diversidad sin diferencias. Un análisis de salud pública sobre la propuesta de ley trans

LGBTI+

La llibertat es viu, no (només) es recolza

10 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut