Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

EducacióJustícia socialMoviments Socials i Cooperació

Els esplais, en xifres

Captura de pantalla 2013-10-14 a les 10.43.31Quan se’ns pregunta sobre l’aportació dels esplais a la societat, expliquem que som associacions educatives d’infants i joves que aprenem fent esplai els dissabtes a la tarda, excursions, colònies i campaments. Que passar per l’esplai és una experiència que ens fa créixer i defineix la nostra identitat. Que a l’esplai ens autodeterminem personalment i col·lectiva, compartint el camí cap a la felicitat en una associació democràtica on tothom participa. Que d’aquest compromís se’n deriva una presa de posició crítica i transformadora de la societat. Però, després de tot això, no és fàcil fer-se una idea nítida de com es concreta aquesta aportació; per això, aquest any des d’Esplais Catalans ens hem decidit a fer públiques les dades de l’últim estudi realitzat amb la Fundació Ferrer i Guàrdia.

Perquè els esplais són una realitat consolidada a Catalunya, un projecte de construcció lenta però segura, que actualment mouen 6.200 infants i 1.500 monitors i monitores de 106 esplais situats a 62 municipis diferents. Esplais Catalans creix tant en esplais com en participants, perquè se’n valora el model associatiu i l’ideari. La meitat dels esplais van constituir-se abans de la dècada dels anys 90, destacant que 16 d’aquests ho van fer durant la dictadura franquista, que el 33% té més de 30 anys d’antiguitat i un altre 30% té més de 20 anys d’antiguitat.

Les dades sobre monitors i monitores ens diuen que un 75% han estat abans infants en algun esplai, un bon senyal del treball en el compromís dels infants amb els esplais. Són rellevants les més de 7 hores de mitjana que un monitor o una monitora dedica a l’esplai voluntàriament, que suposen un total de 365 hores de voluntariat anuals educant infants i joves. Malgrat que entenem que la participació voluntària i la implicació dels i de les joves són fets que no es poden quantificar econòmicament, el PIB ocult que s’obtindria de remunerar les activitats ordinàries que realitzen els esplais seria de més de 4,8 milions d’euros anuals.

També ens sembla interessant que entre els monitors i les monitores que el 2007 tenien entre 18 i 24 anys, el 71,4% va votar a les eleccions municipals que es van celebrar aquell any, mentre que, segons dades del CIS, només el 45,2% de joves d’aquestes edats del conjunt de l’Estat va exercir el seu dret a vot. Alhora, si ens fixem en la intenció de vot a les eleccions municipals de 2011, també els monitors i les monitores van manifestar una intenció superior a la del conjunt de la població jove (74,8% front del 63,9%, joves entre 18 i 24 anys). Això ens porta a pensar que l’esplai és un entorn de socialització participativa per excel·lència, no només per als infants, sinó també per als monitors i les monitores.

Veiem important remarcar també que, malgrat el context econòmic, els esplais hem mantingut el mateix pressupost general els darrers 5 anys, basat en l’autogestió (un 83% prové de recursos propis) i en la promoció d’un model econòmic solidari, en què cap infant no es queda fora de l’esplai per motius econòmics. A la vegada, cal suport en la millora de les condicions dels locals, ja que només un 30% de les entitats té convenis establerts per a l’ús d’espais que utilitza de manera habitual.
Si parlem sobre les famílies, les dades també revelen les seves principals motivacions per portar els infants a l’esplai: l’educació en valors, el seu projecte educatiu i l’ideari. D’altres dades, com l’origen de les famílies i els infants (un 1,8% d’infants són nascuts a altres països), ens demostren reptes que cal afrontar, com ara la inclusió d’infants i famílies immigrades, per la qual cosa reivindiquem la formació en educació en el lleure i la importància del reconeixement institucional.
Aquestes són algunes de les dades que volem compartir per a ser conscients dels èxits i seguir coneixent per a transformar la nostra realitat. És difícil expressar en xifres el que ens mou a l’hora de fer esplai setmana rere setmana. Tot i així, podem afirmar que el nostre moviment suposa una aportació significativa per a l’educació d’infants i joves del nostre país.

Berta Mundó i Fontdeglòria @bertamundo
Secretària general d’Esplais Catalans @esplaiscatalans

Articles relacionats
Educació

El model d'escola a debat

Drets socialsJustícia socialTreball

Treballar per sobreviure o dignificar la vida?

FeminismesJustícia social

Decolonialidad feminista para descolonizar el saber, el poder y el ser

Justícia social

Colonialitat als CIE: Resistència i esperança

4 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut