Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

EconomiaTransició ecològica

Pobresa energètica

pobresaenergiaEs calcula que gairebé un milió de persones no hauran pogut encendre la calefacció aquest hivern perquè no poden pagar-la. És un dels símptomes de l’anomenada pobresa energètica, un fenomen que podem definir com la dificultat o la incapacitat de mantenir l’habitatge en unes condicions adequades de temperatura a un preu just, i que es tradueix principalment en problemes de salut i d’endeutament i en una major degradació dels habitatges.

L’accés a l’energia està directament lligat al benestar de les persones: és necessària per cuinar, il·luminar-nos, conservar els aliments, tenir aigua calenta sanitària i escalfar la llar, serveis bàsics que tota llar hauria de tenir coberts per tal d’assegurar-ne unes condicions mínimes de confort. Malgrat aquest caràcter bàsic que té l’energia, cada vegada trobem més gent amb dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques d’energia.

Hi ha diversos factors que han portat a un augment de la pobresa energètica al nostre país. Per començar, tenim un parc d’habitatges de mala qualitat, atès que més del 50% va ser construït abans que s’apliquessin normatives de regulació tèrmica. A més, l’elevat cost de l’habitatge fa que, per accedir a un habitatge en bones condicions, s’hagin de destinar molts recursos i, per tant, no està a l’abast de tothom. Per si això fos poc, a Espanya paguem una de les electricitats més cares d’Europa. Si a tot això li afegim el creixent empobriment de la població, ens trobem que cada vegada més famílies no es poden permetre pagar el rebut de la llum o el gas, de manera que moltes opten directament per no encendre la calefacció a l’hivern.

El dret a un habitatge digne també inclou el fet de poder mantenir la casa a una temperatura adequada per a la salut. Viure amb fred i humitats permanents té impactes directes sobre la salut física i mental, que afecten l’estructura familiar i, sobretot, els més vulnerables. És important destacar que Espanya és un dels països d’Europa amb més mortalitat addicional a l’hivern, un dels indicadors que es fan servir per quantificar la pobresa energètica.

Actualment, el marc polític i legal espanyol ofereix molt poca protecció als consumidors d’energia, i la pobresa energètica s’està tractant d’una forma generalista, aplicant mesures correctives, com pagar les factures a les persones necessitades. No obstant, si la pobresa energètica es tracta de forma específica i des d’un enfocament preventiu, es pot disminuir considerablement la despesa energètica i millorar la qualitat de vida de moltes persones.

La pobresa energètica té solució, i es pot combatre amb voluntat política, aplicant mesures com disminuir l’IVA de l’energia; millorar el bo social existent i establir-ne un per al gas; o millorar la regulació relativa als talls de subministrament per tal que s’hi puguin acollir més famílies que pateixen pobresa energètica. És important dur a terme mesures d’eficiència energètica a llars de famílies en risc, habitatges socials o zones deprimides, així com adequar els serveis contractats a les necessitats reals de la llar i educar la ciutadania en qüestions d’energia. Fomentar l’autoconsum energètic també contribuiria a disminuir la vulnerabilitat dels usuaris a les pujades de preu de la llum i el gas.

És responsabilitat de tots i totes reclamar que es prioritzi el benestar de les persones per sobre dels interessos privats.

Joana Mundó
Tècnica d’Ecoserveis @ecoserveis

 

Articles relacionats
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

Economia

Lluitant contra la desigualtat: el paper clau de l'impost de successions

Transició ecològica

Turisme i aigua

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

6 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut