Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Democràcia i Drets SocialsResistències

Politics for people

lobbiesEls lobbies són individus o grups que busquen tenir influència directa o indirecta en la formulació i l’aplicació de polítiques. Comprenen activitats com estar en contacte amb alt funcionariat o polítics, organitzar esdeveniments o sessions informatives, etc. Hi ha lobbies ben diversos: empreses, sindicats, grups d’experts, societat civil, etc. No tots els grups de pressió són perjudicials o dolents per a la ciutadania, però cal que aquests siguin transparents i tinguin registrada la seva activitat dient, per exemple, quants diners es gasten per aconseguir els seus objectius. Es calcula que només a Brussel·les hi ha entre 15.000 i 25.000 persones vinculades a aquests grups de pressió.

Politics for people està coordinada per Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (ALTER-EU), una coalició d’uns 200 grups de la societat civil, els sindicats i acadèmics que fan campanya contra la creixent influència dels grups de pressió empresarials en l’agenda política a Europa. Algunes de les campanyes d’ALTER-EU han estat sobre la transparència dels lobbies, la regulació ètica, els grups d’experts equilibrats o les portes giratòries.

Politics for people reclama un registre de lobbies per tal de revelar les pressions d’aquests sobre els actors polítics, garantir la pluralitat de punts de vista, il·lustrar les diferències entre els grups de pressió (a escala de personal o recursos) o reduir la poca ètica d’alguns lobbies. De fet, ja existeix un registre de grups de pressió però encara queda lluny del que reclama Politics for people, ja que no es tracta d’un registre obligatori i molts dels grups registrats faciliten informació incorrecta o imprecisa.

Politics for people se centra en els lobbies dels bancs i les grans empreses, atès el rol que han tingut en la gestació i la gestió de la crisi econòmica. D’una banda, grans grups empresarials han tingut un paper principal en les negociacions del TTIP (Acord comercial entre els EUA i la Unió Europea), en un procés gens transparent que les beneficiarà i perjudicarà les lleis socials i mediambientals. D’altra banda, els lobbies dels bancs han aconseguit debilitar les mesures de reforma dels mercats financers, que no han anat a l’arrel del problema i que no  prenen mesures d’acció preventiva.

Propostes de Politics for people:

  • Registre obligatori de transparència en què hi siguin tots els grups de lobby de la Unió Europea.

  • Mesures actives de transparència (rebutjar reunions amb lobbies no registrats i agenda pública d’aquestes reunions).

  • La Comissió Europea ha de deixar de donar accés privilegiat a aquests grups de pressió sota l’eufemisme d’“experts” o “assessors”.

  • Implantar el dret a saber de la ciutadania. Tota la documentació de la Unió Europea ha de ser pública per a tothom.

  • Normativa més estricta per a evitar que els actors polítics de la UE entrin a treballar a grups de pressió quan deixin el seu càrrec.

  • Introduir regles més estrictes sobre el conflicte d’interessos per a impedir que els actors polítics de la UE s’acostin massa als lobbies.

 

Què hi pots fer tu?

Reclamar als teus candidats i les teves candidates a eurodiputat o eurodiputada que es comprometin a defensar la ciutadania i la democràcia contra el poder i la influència dels bancs i les grans empreses.

Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation
www.alter-eu.org

Politics for people
politicsforpeople.eu

Gerard Sentís Garcés @gsentisgarces

Articles relacionats
Democràcia i Drets SocialsDrets socialsTreball

Treballar per sobreviure o dignificar la vida?

Democràcia i Drets Socials

L'odissea de la nacionalitat espanyola viscuda des dels 16 anys

Democràcia i Drets Socials

Memòria democràtica per construir ciutadania

Democràcia i Drets SocialsPolíticaResistències

Oda a la política

1 Comment

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut