Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Drets socialsJustícia socialMoviments Socials i CooperacióResistències

Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya

Confederacio-Associacions-Veinals-Catalunya

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) és una organització sense ànim de lucre que va néixer el 1988 i que agrupa 541 associacions de veïnat i 22 federacions. El seu principal objectiu és millorar les condicions de vida dels veïns i les veïnes, des dels barris de Catalunya, a través de la defensa de la universalitat en l’accés als serveis bàsics (educació, salut, cultura, mobilitat, etc.) i abanderant la lluita contra la degradació de l’espai públic, l’exclusió social i l’especulació urbanística.

Les associacions de veïns i veïnes van tenir un paper cabdal durant el final del Franquisme i la restauració democràtica, liderant les reivindicacions populars arreu de Catalunya. Segons el periodista i historiador Marc Andreu, autor de la tesi doctoral Moviment veïnal i transició a Barcelona: la FAVB 1972-1986, la lluita del moviment veïnal de Barcelona va ser clau en la construcció de la ciutat democràtica, amb el benentès que va aconseguir forjar una hegemonia cultural i política durant els anys setanta que va fer que la ciutat es plantegés amb unes claus força d’esquerres“.

Malgrat tenir una Junta Directiva que marca les línies a treballar diàriament a través d’una gerència, les entitats membres de la CONFAVC participen de la Confederació a través de la seva assemblea anual. En aquesta s’hi reuneixen les federacions i associacions de veïns i veïnes membres per tal d’aprovar el full de ruta del moviment. Les assemblees serveixen per discutir i aprovar la memòria d’activitats i el pressupost de la Confederació per al següent curs.

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya ofereix, a més, un catàleg de serveis que va des de l’ajuda mútua entre les persones associades a l’hora de finançar un enterrament (Sinera) fins a la gestió de comunitats de propietaris d’habitatges. A més, la CONFAVC també impulsa promocions d’habitatges protegits amb l’ajuda de les federacions veïnals.

Finalment, també cal destacar que el 2007 es va constituir la “Fundació CONFAVC: Estudis i recursos veïnals”, que ofereix formació i projectes per tal de reforçar els coneixements a les persones vinculades a les associacions. A més, també s’encarrega d’elaborar projectes, publicar documentació i assessorar en qüestions comunicatives per a enfortir les associacions i la seva projecció veïnal.

Ni set, ni fred ni foscor. Aliança contra la pobresa energètica

Amb aquest lema tan contundent, la CONFAVC titulava la seva campanya contra la pobresa energètica iniciada el passat mes de febrer. Juntament amb altres entitats, el moviment veïnal català posava sobre la taula que, a data de febrer de 2014, 1 de cada 3 persones a Catalunya vivia sota el llindar de la pobresa. A banda de bastir una xarxa potent de persones i entitats per combatre aquesta crua realitat, la CONFAVC aconsegueix fer de contrapoder al Parlament català reivindicant una vegada més una vida digna per a la ciutadania del nostre país.

 

Per saber-ne més:
http://www.confavc.cat/
http://www.fundacioconfavc.cat/
http://ww.facebook.com/confavc

 

Gerard Sentís Garcés @gsentisgarces

Articles relacionats
Drets socials

Un Primer de Maig de la joventut treballadora

Drets socialsFeminismes

Cuidar als que cuiden

Drets socials

Els drets de les persones amb discapacitat

Drets socials

Nova oportunitat per la joventut: desplegant propostes des del nou Ministeri

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut