Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Drets socialsMigracionsResistències

L’aixada antiracista

 

aixada-antifascistaL’Aixada Antiracista és un moviment que pretén sumar esforços en la lluita antiracista i per la igualtat de drets, mobilitzant la ciutadania i especialment les associacions juvenils de Barcelona i el seu entorn. A través del treball en xarxa i accions de tot tipus, l’Aixada contribueix a posar en l’agenda social i política, així com en l’ideari associatiu, els valors de la inclusió, la no discriminació, la diversitat, els drets i l’antiracisme.

El grup d’entitats que conforma aquest moviment antiracista és divers. Entitats educatives, culturals, polítiques i de defensa dels drets civils es preocupen també per les actituds racistes i xenòfobes que cada vegada tenen més presència al nostre entorn. Per aquest motiu, la lluita per la igualtat de drets i contra el racisme és una prioritat transversal que implica entitats de tot tipus i enriqueix el nostre missatge i les nostres accions.

L’auge del racisme i la xenofòbia, una realitat que fa por

La discriminació cap a les persones d’origen, ètnia o creença diferents sempre ha estat malauradament present a la nostra societat. Al llarg de la història, ha anat transformant-se i incrustant-se en l’imaginari col·lectiu de tal manera que fins i tot, de vegades, ens hem arribat a creure que havia desaparegut totalment. Avui estem immerses en una crisi múltiple que és alhora política, econòmica i social. Dia a dia veiem com més veïns i veïnes dels nostres barris i pobles viuen situacions econòmicament molt complicades, que fa poc temps difícilment ens podríem haver imaginat al nostre carrer, comunitat o edifici. La por avança i es fa forta amb l’extensió de la pobresa. Hem de ser conscients que aquest context de limitacions econòmiques facilita que cada cop més els discursos racistes, populistes i demagògics calin entre una població atemorida, responsabilitzant les últimes persones que varen arribar d’uns problemes que elles no han generat, sinó al contrari; en molts casos, n’han estat les primeres víctimes.

Així, l’augment de les desigualtats que hem viscut els darrers anys ha generat un conflicte entre la població immigrant i la població d’acollida, on tots dos col·lectius competeixen per uns recursos que les polítiques econòmiques aplicades han fet cada cop més escassos, i han atorgat una aparent legitimitat als missatges que inciten a l’odi i la desconfiança, que alguns partits polítics i organitzacions civils han difòs de manera deliberada per treure’n un rèdit electoral. Davant d’aquesta espiral creixent de racisme encobert, no podem esperar més per frenar els discursos de la por i reivindicar una societat justa, plural i solidària que entengui la diversitat com un valor positiu que contribueix a la millora social.

La igualtat entre les persones ha de ser efectiva independentment del seu país o la seva regió d’origen, la seva ètnia o cultura, les seves opinions polítiques o la seva opció de consciència. La lluita contra el racisme i la xenofòbia ha de desenvolupar-se de manera contínua i constant i des de diferents actors, plataformes i entitats. Per aquest motiu, el moviment de l’Aixada Antiracista fa protagonista de la feina el conjunt d’organitzacions juvenils que aglutina i que es reivindiquen com a defensores dels drets humans i de la igualtat de drets.

 

Troba tota la informació sobre l’Aixada a:

Web: www.aixadantiracista.cat
Facebook: Aixada Antiracista
Twitter: @AIXADAntiracist

 

Articles relacionats
Democràcia i Drets SocialsDrets socialsTreball

Treballar per sobreviure o dignificar la vida?

Democràcia i Drets SocialsPolíticaResistències

Oda a la política

MigracionsResistències

Eines contra l’extrema dreta: com combatre el marc de VOX de “l’immigrant il·legal”

Democràcia i Drets SocialsDrets socials

Drets socials: de la constitucionalització a la mercantilització

2 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut