Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Cultura i Memòria Històrica

Una història increïble cada mes

El Documental del Mes és un projecte que neix l’any 2005 amb l’objectiu d’apropar els documentals als espectadors. El funcionament és molt simple: des Parallel 40, l’empresa que hi ha darrere de la iniciativa) es seleccionen i programen 11 documentals cada any que més de 60 sales a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina programen simultàniament (dins del mateix mes). Es tracta de documentals seleccionats i premiats en festivals internacionals que d’altra manera no arribarien a les pantalles del nostre país.

“Es tracta de documentals que d’altra manera no arribarien a les pantalles del nostre país”

 

La iniciativa El Documental del Mes va sorgir del projecte europeu Cinema Net Europe al 2005, la primera xarxa de cinema digital a Europa. L’objectiu era que els ciutadans tinguessin la mateixa possibilitat de veure documentals, ja fos, al centre d’una gran ciutat com Barcelona o en un poble de 2.000 habitants. Parallel40 va creure en el projecte, va invertir al voltant de 70.000 € i es va començar la recerca de ciutats i pobles que volguessin integrar-se a la xarxa de projecció.

A Catalunya l’aposta era portar espectadors a sales comercials i centres culturals per veure documentals en versió original subtitulada en català. Es va començar a Barcelona, a la Filmoteca de Catalunya; a Manresa, a l’Ajuntament i a Sant Just Desvern, a l’Ateneu. En un inici, tot el procés de selecció dels films, l’adquisició de drets de distribució, la traducció i la subtitulació, només es feia per aquestes tres ciutats. El repte era fer créixer la xarxa per tal de que fos sostenible. Sense el suport públic de l’Institut Català de les Empreses Culturals i de Política Lingüística no hagués estat possible. De mica en mica, van anar creixent el nombre de ciutats i pobles: Banyoles, Sant Boi de Llobregat, Molins de Rei, Girona, Terrassa, Llorenç del Penedès, Esterri d’Àneu… el projecte no únicament agradava si no que arrelava a les diferents ciutats. I aquest creixement no ha parat des d’aleshores, ja que avui dia podem dir que en formen part 22 ciutats a Catalunya. El repte que es voldria aconseguir seria tenir mínim una sala a cada comarca.

ilustraciones9-R

Els criteris de programació dels documentals són diversos, doncs l’objectiu és fer créixer el nombre de ciutadans que s’apropin als documentals com espectadors. La temàtica i la qualitats artística són els dos eixos fonamentals per la selecció de les pel·lícules de El Documental del Mes.

“Al llarg d’aquests 10 anys s’ha arribat a més de 250.000 espectadors”

 

Després de 10 anys, la xarxa que va començar amb tres ciutats, ara és present en més de 60. També és possible veure els films a través d’Internet, de les plataformes ARAFilms i Filmin, a tot l’estat. Només en l’any 2014, 53.351 persones han pogut veure pel·lícules de El Documental del Mes. Al llarg d’aquests 10 anys s’ha arribat a més de 250.000 espectadors.

Aquest mes de febrer s’estrena “Mercedes Sosa. La voz de Latinoamérica”, un viatge íntim al món de Mercedes Sosa, la dona, l’artista, l’activista.

 

Joan Gonzàlez @joangonzalez, director Parallel40 @Parallel40

 

Per saber-ne més:

Web: www.eldcoumentaldelmes.com
Twitter: @docdelmes
Facebook: documentaldelmes

Articles relacionats
Cultura i Memòria HistòricaGeneral

En defensa de la llengua catalana i per la promoció del seu ús social

Cultura i Memòria Històrica

De la devoció a la deshumanització

Cultura i Memòria Històrica

Desitjos incòmodes amb “Un amor”

Cultura i Memòria Històrica

Com l’aire que respirem

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut