Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Cinc cèntims...EconomiaPolítica

… sobre els pressupostos municipals

MUNICIPIS EN XIFRES: INVERTIR PER GENERAR PROSPERITAT

L’ajuntament és l’administració més propera a la ciutadania. en conseqüència, com a mínim les esquerres entenem els ajuntaments com a eines de canvi, transformació i generació de progrés social. Aquesta raó de ser dels governs locals es tradueix en pressupostos, com en l’exemple del Prat de Llobregat. Amb un pressupost d’uns 80 milions d’euros l’any, un terç dels recursos de l’Ajuntament van destinats a partides socials, les quals tenen conceptes molt variats: educació, cultura, joventut, salut, serveis socials, polítiques de gènere, gent gran, etc. Ateses les múltiples causes d’exclusió i els diversos factors de risc del present, així com aquelles àrees on cal invertir per evitar la desigualtat estructural, no acabaríem mai d’enumerar les polítiques socials. També 1 de cada 3 euros va destinat a la cura de l’entorn, i aquí entren des de polítiques ambientals fins a transport, manteniment de l’espai públic o seguretat. Una altra responsabilitat de l’Ajuntament és el foment de l’activitat econòmica, de vital importància, atès que es pot contribuir a modificar el model productiu de tal manera que la distribució de recursos sigui més equitativa. No cal oblidar, però, que gran part dels ajuntaments preveuen una important partida de pagament de deutes i interessos del deute, si bé en el cas del Prat ronda el 8% (el deute al Prat s’ha reduït dels 48,1 milions d’euros el 2010 a 19,8 el 2014).

Per finançar aquestes polítiques, cal establir una fiscalitat d’acord amb el projecte de l’Ajuntament. El cert és que els governs locals tenen competències molt minses en fiscalitat. Per exemple, el 69% dels ingressos del Prat vénen d’impostos directes, bàsicament l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) que, si bé el recapta l’Ajuntament, el que legisla sobre aquest impost és l’Estat. També són essencials les transferències, que provenen d’altres administracions com l’Estat, la Generalitat o les diputacions, en concepte d’impostos participats per l’Ajuntament (IVA, IRPF). Les aportacions que la població fa via taxes (pagament per ús de serveis, en general) suposen normalment una part petita del total d’ingressos.

08-j113-cinc-centims

 

Gerard Domínguez i Reig @dominguezireig


Per saber-ne més:

“La fiscalitat, una sortida justa de la crisi” a Jovent 106: www.revistajovent.cat/2013/10/la-fiscalitat-una-sortida-justa-de-la- crisi/

Articles relacionats
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

Economia

Lluitant contra la desigualtat: el paper clau de l'impost de successions

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

4 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut