Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Municipals 2015Política

Entrevista: Arnau Fornés

SócArnau_foto l’Arnau Fornés Llobet i el dia de les eleccions, el 24 de maig, faré 24 anys. Sóc enginyer energètic per la UPC i actualment treballo en una empresa del sector del gas com a responsable de sistemes de combustió industrials. Al món municipal el meu activisme polític ja comença de molt petit perquè els meus pares, entre d’altres, van fundar l’assemblea local d’ICV. Així que podem dir que sempre he estat lligat a ICV de la Garriga, tot i que ha estat aquesta última legislatura quan hi he estat més implicat. A més, he militat al moviment estudiantil amb l’AEP i ara al món del treball amb CCOO i, evidentment, a Joves d’Esquerra Verda.

 

1.    Et presentes a la llista d’ICV a les eleccions municipals del 24 de maig. Per què?

Tot i que fa uns anys que només vinc a la Garriga els caps de setmana, jo sempre he dit que casa meva és allà i no a la ciutat on visc; així que, en un futur proper, tornaré a viure a la Garriga. Per tant, la meva implicació a la llista d’ICV és perquè vull contribuir a fer del meu poble un lloc més just i sostenible on viure.

2. Què pots aportar a aquesta candidatura?

Estem en un procés de renovació de llista electoral que ja va començar el 2011 i que ara continuem, incorporant més gent jove i nova en llocs rellevants. Crec que puc aportar renovació, experiència en l’activisme i posar rostre jove al model de poble que venim defensant des de fa molts anys.

3.     Aquestes eleccions són l’inici d’un període electoral de diversos mesos. Com es presenta? Quina relació hi ha entre unes eleccions i altres? 

Efectivament, aquestes eleccions municipals formen part d’un cicle electoral que ha de provocar un daltabaix al mapa polític. La principal batalla que tenim en aquestes eleccions municipals és aconseguir que la gent voti en clau local els projectes de poble que es presenten. Hem de desemmascarar aquells qui s’apropien de processos col·lectius de canvi per electoralisme, però que amaguen debilitats programàtiques. I això fa referència tant a aquells qui patrimonialitzen el dret a decidir o la independència per guanyar vots a les municipals com als qui volen recollir la indignació ciutadana per utilitzar-la com a estratègia prèvia a unes eleccions generals. Amb la greu crisi social que estem patint no ens podem permetre enfortir aquells qui supediten les eleccions municipals a estratègies supramunicipals. Al contrari, hem de recolzar aquells qui des dels valors de l’esquerra i l’ecologisme presentem programes i propostes nítides per resoldre els problemes quotidians de la gent.

4. Actualment, CIU i una candidatura local vinculada a ERC governen La Garriga. Quina valoració en fas?

L’actual equip de govern de CiU i ERC ha exercit l’acció de govern com una gestoria empresarial. Tot i que tenim un Ajuntament sanejat, els pressupostos locals han estat d’austeritat volguda per reduir el paper impulsor del poder públic. En lloc de comprometre partides en inversions necessàries per al poble, com el centre cívic i els equipaments juvenils o l’extensió de la tarificació social als serveis municipals, han estat fent calaix inspirats en una austeritat neoliberal patològica. Ha estat una legislatura perduda, i en mobilitat sostenible, un retrocés. Hem perdut un tram d’illa de vianants i de limitació de l’accés dels cotxes al centre, i han abandonat la xarxa ciclable que vam crear els 3 anys anteriors que vam estar governant.

5. És possible un canvi al govern de la ciutat?

Malauradament, a la Garriga no hi ha possibilitats de canvi per diversos factors. Perquè l’esquerra majoritària (ERC) no té un model de poble diferent de la dreta (CiU) i representen, amb matisos, el mateix. Així que és d’esperar un nou govern CiU-ERC. Pel que fa a l’oposició, ICV-EUiA som els únics que tenim un projecte de poble clarament diferent al del Govern, però no gaudim d’hegemonia suficient per ser alternativa a les forces majoritàries. A més, els governs de progrés que van ser possibles als 2000 ara són impensables per la frontera nacional que s’ha construït pel conflicte de l’encaix de Catalunya a l’Estat. Ens caldrà veure quines són les intencions de la CUP, que es presenta per primer cop. És una incògnita si col·laboraran en el front comú de l’esquerra alternativa o es limitaran a guardar les essències, encara que això faciliti la feina als conservadors.

 

Per a mi la prioritat és fer de la Garriga un poble més habitable. I això vol dir invertir en equipaments culturals i juvenils, impulsar l’emancipació juvenil i l’ocupabilitat dels aturats i les aturades. Continuar impulsant la mobilitat sostenible, completant la xarxa ciclable, estenent l’illa de vianants i protegint i potenciant l’entorn forestal i rural. També és una prioritat estendre la tarificació social i els ajuts a les famílies en risc d’exclusió social per tal de visibilitzar la pobresa i donar oportunitats a la gent que la pateix, que també existeix a la Garriga. En definitiva, fer un gir de 180 graus a les polítiques locals.

 

Articles relacionats
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

16 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut