Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Municipals 2015Política

Entrevista: Marc Albert Guillamon

marc guillamonMarc Albert Guillamon (@maguillamon), 27 anys.

Actualment, regidor d’Esports, Contractació i Activitat Econòmica de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. Compagino aquest encàrrec d’ICV-EUiA amb feines temporals com a mestre i formador.

Formació Professional en Administració i Finances i Diplomat, Mestre d’Educació Física a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2014 vaig realitzar el Postgrau en gestió i direcció d’organitzacions educatives d’innovació pedagògica (UAB).

1. Com valores el mandat 2011-2015?

Un mandat marcat per un atac directe al municipalisme; els ajuntaments han estat el principals protagonistes per fer front al cost de la crisi econòmica. Des dels ajuntaments ens hem trobat amb situacions difícils i sobrevingudes com han estat la reducció, en alguns casos total, de les ajudes a serveis bàsics com les Escoles Bressol Municipals i l’Escola Municipal de Música. Des de l’Ajuntament de Cerdanyola hem incrementat el pressupost d’Atenció a les Persones per garantir la continuïtat d’aquests serveis i oferir programes de millora de qualitat educativa, cultural, esportiva i social. Hem aplicat modificacions per aconseguir una fiscalitat més progressiva, gràcies a l’aplicació de la tarifació social. Tot i aquest atac directe al municipalisme que comentava al principi, valoro positivament el mandat a Cerdanyola gràcies a l’acció de govern per aconseguir un municipalisme d’esquerres.

2. Per què et vas presentar fa 4 anys a la llista d’ICV-EUiA de Cerdanyola?

En aquell moment, ICV-EUiA iniciàvem un procés molt engrescador, les primàries obertes per a les llistes. A JEV ens van proposar l’opció de tenir 4 representants joves dins la llista, i després de parlar-ho als espais de presa de decisions, la Maria, la Laura, en David i jo mateix vam ser els qui ens hi vam sumar. Jo vaig acceptar la proposta perquè després de molts anys implicat en l’associacionisme juvenil, educatiu i esportiu a la ciutat creia que el coneixement de la realitat associativa podria ajudar a fer propostes de millora per a la ciutat en aquests àmbits.

3. Què t’hagués agradat fer en aquest mandat i no has pogut portar a terme?

Com a acció de govern, crec que un dels deures que ens hem deixat per fer ha estat el d’impulsar el Consell de Ciutat. Aquest Consell, amb una representació molt plural, ens hauria de servir per poder marcar les línies estratègiques i afers principals de Cerdanyola. Tot i que durant aquest darrer any hem pogut valorar i debatre criteris per poder constituir el Consell, encara no l’hem creat. Esperem que durant el proper mandat pugui ser definitivament una realitat.

4. Aquest any a Cerdanyola a la coalició ICV-EUiA s’hi suma MES, i a molts altres territoris també hi ha acords més amplis. Com ho valores?

Per continuar construint el municipalisme d’esquerres, ara més que mai cal sumar al màxim de forces d’esquerres. I aquest acord amb MES és el que més suma a Cerdanyola. Aquesta suma sorgeix en el marc del Procés Constituent, que va convocar representants de vuit formacions: ICV, EUiA, MES, ERC, SI, Procés Constituent, Podemos i Compromís. Finalment, en la gran majoria de casos han preferit anar en solitari, mentre que la comunicació entre ICV-EUiA i MES s’ha mantingut fins a arribar a l’acord.

5. A Cerdanyola heu fet el programa amb la participació de la ciutadania. Creus important obrir els processos de participació en la política?

Important no, necessari. Obrir el processos de participació, tant a les organitzacions polítiques com a l’Ajuntament. Per canviar la imatge en moltes administracions d’una democràcia més representativa que no pas participativa cal la realització d’aquests processos de participació ciutadana per aconseguir la implicació de les persones. A la nostra organització volem demostrar que fem aquests processos perquè també serem capaços d’impulsar-los a l’Ajuntament.

En relació amb el procés de votació de les prioritats del programa, el que hem volgut proposar és un programa on es poden extreure unes idees força de cada àmbit. Aquestes són les que nosaltres volem que prioritzin totes les persones de Cerdanyola. Amb aquesta acció aconseguim dos fets; per un costat, que prioritzin quines han de ser les iniciatives a portar a terme a l’Ajuntament i, per l’altre, que després d’haver participat puguin marxar coneixent la idea bàsica de l’estructura del nostre programa.

6. Quines han de ser les prioritats el proper mandat?

Les persones. Però per aconseguir-ho no només cal apostar clarament per l’àrea d’Atenció a les Persones en termes pressupostaris. El Pla de Rescat Social, el projecte educatiu de ciutat, el pla de mobilitat, la xarxa d’habitatges i els pactes per l’ocupació juvenil han de ser algunes de les prioritats del proper mandat. També ens cal continuar impulsant més canvis en termes de fiscalitat progressiva, una economia local que es reactivi a través de la innovació i la protecció al comerç local i apostar en termes de qualitat democràtica per la promoció de governs oberts i amb participació ciutadana.

Articles relacionats
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

15 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut