Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Cultura i Memòria Històrica

Ni perdono, ni oblido

La Fundació Nous Horitzons i Joves d’Esquerra Verda impulsen conjuntament un premi de treballs de recerca, el Premi Carme Casas. Porta el nom de la històrica lluitadora del PSUC perquè les dues organitzacions impulsores del premi volien reconèixer la seva tasca en la lluita antifranquista i fer-li un homenatge, a ella i a totes les dones lluitadores que massa sovint cauen en l’oblit.

Amb la voluntat de reconèixer la feina d’investigació que es duu a terme als instituts d’arreu del territori amb els treballs de recerca, el guardó premia treballs d’àmbits com l’ecologia, la participació i la democràcia, la cooperació, la memòria històrica o el feminisme. En les sis edicions que s’han convocat del Premi Carme Casas, s’han premiat estudis sobre el Grup de Defensa del Ter, el 15M a Sabadell o un còmic que recuperava la història d’una colònia industrial mitjançant el llenguatge de la novel·la gràfica.

El 2014, a la cinquena edició el treball guanyador va ser “Ni perdono, ni oblido”, un documental realitzat per l’alumne Joan Giralt Filella que explicava la història d’una fotografia molt coneguda de l’exili republicà de 1939. Aquest, recuperava la història de la família que protagonitza la fotografia mitjançant visites a arxius històrics i entrevistes a historiadors i persones dels pobles i ciutats que ajudaven a reconstruir les passes de la família i a contextualitzar els fets.

Des de Jovent, us recomanem que dediqueu una estona a veure el documental, que és d’accés lliure a Youtube, ja que el relat de la història de la família de la fotografia permet conèixer de primera mà un episodi molt important de la nostra història i li posa noms i cognoms a alguns dels protagonistes d’una de les etapes més fosques del nostre passat.

 

Anna Rovira Prats

@arovirap

 


Ilustracions_1149

No et perdis el documental! https://www.youtube.com/watch?v=JQnjqp6_hYk

Coneix el sentit de responsabilitat de Carme Casas: https://vimeo.com/69224323

Articles relacionats
Cultura i Memòria HistòricaGeneral

En defensa de la llengua catalana i per la promoció del seu ús social

Cultura i Memòria Històrica

De la devoció a la deshumanització

Cultura i Memòria Històrica

Desitjos incòmodes amb “Un amor”

Cultura i Memòria Històrica

Com l’aire que respirem

7 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut