Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Aquest any 2015 estem sent testimonis d’una crisi humanitària que ja s’ha cobrat la vida de més de 2.000 persones en un intent desesperat d’arribar

a les costes europees. Es tracta de persones que veuen Europa com el refugi i l’escapatòria per a situacions de pobresa extrema, conflictes armats o persecucions que pateixen als seus països d’origen. La manca de voluntat política de les institucions europees per resoldre aquesta crisi ha portat una part de la societat a mobilitzar-se i, com en bona part de les mobilitzacions, sempre hi ha un punt d’inflexió quan la gent diu prou; un moment on la indig- nació i la frustració individual es transformen en mobi- lització col·lectiva amb l’objectiu de revertir situacions d’injustícia com la del Mediterrani.

Aquest punt d’inflexió va ser el passat 19 d’abril, quan un vaixell en què viatjaven centenars de persones que fugien dels seus països d’origen es va enfonsar a les portes d’Euro- pa, deixant un balanç de més de 800 morts. Aquell fatídic diumenge, moltes van ser les persones que es van indignar, no tan sols per la tràgica pèrdua de vides humanes, sinó per la indiferència i la hipocresia amb què hi han estat actuant les institucions europees al llarg dels últims anys. Aquesta indignació es va traduir en la creació de la Plataforma Stop Mare Mortum, a la qual ja s’han adherit més de 150 entitats de tot tipus i més de 350 persones a títol individual.

“Entre el 2007 i el 2013, la Comissió Europea va destinar 1.820 milions d’euros al reforç i control de fronteres exteriors”

El passat 27 d’abril, la Plataforma Stop Mare Mortum va aconseguir mobilitzar més de 300 persones davant l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona, on es va fer un home- natge a les víctimes i es va exigir als organismes de la UE que plantegessin propostes de polítiques migratòries i d’asil en base als principis dels Drets Humans. Aquesta exigència que sembla tan òbvia pren rellevància quan veiem que, entre el 2007 i el 2013, la Comissió Europea va destinar 1.820 mi- lions d’euros al reforç i al control de fronteres exteriors, per tan sols 700 milions dedicats a millorar els procediments d’asil, serveis d’acollida i reassentament. Està clar que els estats membres entenen l’arribada d’immigrants com un problema de seguretat i no com una qüestió humanitària.

És per aquest motiu que la Plataforma Stop Mare Mortum vol seguir treballant no només per denunciar la situació actual d’injustícia i de desemparament que pateixen aquestes persones, sinó també per sensibilitzar i aportar propostes viables i realistes que acabin amb una crisi humanitària que ja ha deixat pel camí més de 23.000 morts des de l’any 2000. És el moment de dir prou! Prou a la criminalització de la im- migració; prou a la complicitat d’Europa amb tercers països amb l’objectiu d’externalitzar fronteres; prou a les polítiques neocolonials europees que forcen moltes famílies a emigrar per manca de recursos; en definitiva, prou a les polítiques que maten persones!

Canviar les polítiques d’immigració i d’asil a Europa pot semblar una tasca titànica i gairebé impossible, però tenim altres exemples de mobilització ciutadana que ens mostren el camí a seguir.

És el moment de dir prou! Prou a la criminalització de la immigració

Pel tancament dels CIEs: el 2 de juliol, Catalunya va viure una jornada històrica quan el Parlament es va posicionar a favor d’una resolució que insta la Generalitat a exigir al Govern estatal iniciar un procés que condueixi al tancament progressiu dels Centres d’Internament d’Estrangers. Aquesta fita històrica és el resultat d’un llarg procés de mobilitzacions i sensibilitza- ció de la ciutadania.

Per la universalització de la sanitat pública: davant el Reial Decret-Llei 16/2012 impulsat pel Govern estatal, que deixa sense accés a l’assistència sanitària les persones estrangeres no registrades ni autoritzades com a residents, diferents en- titats del Tercer Sector i professionals del sistema públic de salut han aconseguit que el Parlament aprovés una resolució que insta el Govern de la Generalitat a garantir l’accés uni- versal a la sanitat, sense prejudicis d’origen o situació legal.

Des de la Plataforma Stop Mare Mortum volem fer una crida a aquesta mobilització que ens ajudi a lluitar per la vida i la dignitat de les persones que fugen de situacions extremes. Per justícia i dignitat, prou morts al Mediterrani!

 

Plataforma Stop Mare Mortum
@stopmaremortum


Per saber-ne més:

Twitter: @stopmaremortum
Facebook: Stop Mare Mortum
Instagram: stopmaremortum
Email: stopmaremortum@gmail.com
Web: https://stopmaremortum.wordpress.com

Articles relacionats
Democràcia i Drets SocialsDrets socialsTreball

Treballar per sobreviure o dignificar la vida?

EntrevistesMedi AmbientMoviments Socials i Cooperació

La ILP per a protegir el Mar Menor: un pas endavant a favor dels drets del planeta

Democràcia i Drets Socials

L'odissea de la nacionalitat espanyola viscuda des dels 16 anys

Democràcia i Drets Socials

Memòria democràtica per construir ciutadania

3 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut