Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Cultura i Memòria HistòricaLlibertats Sexuals

El Raval a l’ombra

Els barris són més que espais de vida i convivència; són contenidors d’històries i d’Història que omplen de riquesa el camí de qui s’aventura pels seus carrers.

Dues periodistes de Barcelona destapen moltes d’aquestes històries a les seves Rutes LGTB pel Raval, potser el barri més marginal i, alhora, subversiu del centre de Barcelona.

La Carme Pollina i la Thais Morales ens obren els ulls a les vivències de personatges clau de la història del barri i que n’han marcat la personalitat, a través de tres rutes temàtiques: “Ruta LGTB del Raval”, la més genèrica; “Ruta Jean Genet & Juan Goytisolo”, amb un punt literari accentuat; i “Lesbianes i Trans del segle XX al Raval”, fugint de la predominança masculina, per petició popular.

Caminem pels carrers i intuïm que darrere els murs i les portes hi ha més del que es veu des de fora. Hi veiem bars, portals i locals abandonats o transformats que semblen aturats en el temps i que transpiren vides i històries passades.

Les rutes funcionen com un espai d’aprenentatge i reivindicació, no només en clau LGTBI, sinó també des d’un punt de vista feminista. A la ruta “Lesbianes i Trans del segle XX” queda palesa la invisibilitat de les dones a la Història i, fins i tot, dins el col·lectiu. Com ens explica la Thais a la introducció del passeig, durant el franquisme l’homosexualitat femenina no existia “oficialment” a ulls de l’Estat —era considerada, si més no, una malaltia d’àmbit psicològic i privat— , en una postura de ceguera característica del poder opressor.

Caminant descobrim aquell Raval bohemi i canalla que ara ens sona romàntic, tot i la seva duresa, i que ha fascinat i inspirat artistes de tantes generacions. Locals de festa, cabarets, espais literaris, testimonis d’esdeveniments i lluites que han transformat la nostra vida i han obert la porta a una societat més justa.

Encara queda molt camí per recórrer, i recordar i conèixer la feina dels altres ens dóna les armes indispensables per seguir lluitant i no oblidar que res no és segur i que la llibertat es conquista dia rere dia.

Ilustracions_11510

Lourenço Viana
@louviana_

Articles relacionats
Cultura i SocietatFeminismeGeneralLlibertats Sexuals

26 d'abril, Dia de la Visibilitat Lèsbica

Llibertats Sexuals

Diversidad sin diferencias. Un análisis de salud pública sobre la propuesta de ley trans

Cultura i Memòria Històrica

És aquesta la història que volem seguir explicant?

Llibertats Sexuals

La llibertat es viu, no (només) es recolza

4 Comments

Comments are closed.
Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut