Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

LGBTI+Resistències

Observatori contra l’homofòbia

Ilustracions_1165L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) va ser creat l’any 2000. La seva tasca se centra en rebre denúncies de persones que han patit discriminació o agressió per la seva orientació sexual i identitat de gènere i assessorar-les i acompanyar-les. Va ser arran de l’assassinat de la transsexual Sònia que el Front d’Alliberament Gai de Catalunya va considerar necessari donar més cos a l’Oficina per la No Discriminació (OND), ampliar el seu marc d’acció i acompanyar les víctimes de LGTBIfòbia per a fer tràmits judicials i assessorar-les.

Les víctimes de discriminació poden fer una denúncia on-line (no vàlida oficialment) per tal que l’OCH l’estudiï i, si es considera que pot tenir recorregut legal, es posen en contacte amb la denunciant. S’informa la víctima sobre com i on s’ha de denunciar el seu cas de discriminació o agressió i se’n fa seguiment. Des d’aquesta associació també s’efectuen denúncies com a entitat contra campanyes, jocs, etc. que vulneren els drets LGTBI.

A més del seu paper en denunciar casos de LGTBIfòbia i acompanyar les víctimes, actua en altres camps per visibilitzar el col·lectiu LGTBI i la seva lluita, com per exemple a través de la reivindicació de la memòria històrica LGTBI, una eina per no oblidar la lluita pels drets d’aquest col·lectiu, fer-la pròpia i visibilitzar-la. Una de les maneres d’aconseguir-ho és fer que dates d’esdeveniments històrics en el moviment LGTBI i persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals donin nom a carrers i places de tots els pobles i ciutats.

L’Observatori Contra l’Homofòbia, a més, lluita per garantir la igualtat i acabar amb la discriminació per raó d’orientació sexual i de gènere en tots els aspectes, per exemple exigint que les lesbianes i bisexuals tinguin els mateixos drets que dones heterosexuals amb parella pel que fa la reproducció assistida i assegurant-se que les mesures antidiscriminatòries de les persones trans arribin de manera efectiva al món laboral.

L’Observatori considera que el fet que s’aprovés la llei contra la LGTBIfòbia va suposar un canvi de paradigma i que és tota una fita. Però, tot i que la llei és una eina potent, també és lenta. Així doncs, a Catalunya lluiten per la implementació de la llei contra la LGTBIfòbia (aprovada pel Parlament de Catalunya l’octubre del 2014) i a nivell de l’Estat Espanyol demanen més normes i lleis que garanteixin els drets del col·lectiu LGTBI i complementar-los amb una llei a nivell estatal.

Cinta González Sentís @cinta_gsentis
Més informació: observatori-contra-homofobia.blogspot.com.es
Twitter: @OCL_H ­

Articles relacionats
LGBTI+Número 123

Les vides LGTBI+; la garantia de drets laborals i socials -sexili

LGBTI+

26 d'abril, Dia de la Visibilitat Lèsbica

LGBTI+

Diversidad sin diferencias. Un análisis de salud pública sobre la propuesta de ley trans

Resistències

Plataforma Ciutadana Unim els Tramvies

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut