Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Democràcia i Drets SocialsDrets socialsEconomiaMoviments Socials i CooperacióPolítica

Contra la pobresa salarial i social, exigeix els teus drets

Contra la pobresa

L’1 de Maig és el Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores. És el dia en què es commemora l’inici de les mobilitzacions obreres per a la consecució de la jornada laboral de 8 hores, que va tenir lloc l’any 1886. La lluita incansable i la unió dels treballadors i treballadores ha estat, i continua sent, imprescindible per canviar l’actual situació econòmica i combatre la precarietat laboral i les retallades de drets laborals i socials que s’han succeït en els últims anys.

“La lluita dels treballadors i treballadores és imprescindible per canviar l’actual situació econòmica”

En una data com aquesta, no hem d’obviar el fet que un dels col·lectius que més ha patit l’impacte de la crisi durant els últims anys ha estat la joventut. Un col·lectiu que ha estat especialment afectat per les greus conseqüències de la crisi, la seva gestió per part de les institucions, i el seu efecte devastador sobre el mercat i les condicions de treball. Nosaltres, els joves, hem vist com es perdien drets laborals conquerits amb grans esforços en altres èpoques.

Les taxes d’atur són insostenibles i els plans per combatre-ho que ens ofereixen les diferents administracions són del tot insuficients. Lluny de solucionar el problema no han fet més que contribuir a precaritzar encara més les condicions de treball. Només cal voluntat per solucionar la situació en la que ens trobem, voluntat de les empreses de repartir les seves quantioses plusvàlues aconseguides amb la nostra feina i voluntat política de les administracions i poders públics per mediar i defensar els interessos del 99% de la població.

“Els joves hem vist com es perdien drets laborals conquerits amb grans esforços en altres èpoques”

Aquesta crisi ens ha ensenyat les mesures més dures que el sistema és capaç de dur a terme per protegir els interessos d’aquells que tenen les grans fortunes i la propietat dels mitjans de producció. Han fet recaure totes les conseqüències d’aquesta crisi sobre les rendes del treball, permetent així que les rendes provinents del capital continuïn augmentant els seus beneficis. Els que més tenen són els que més han sortit guanyant amb les mesures que s’han dut a terme durant els últims anys, augmentant així la desigualtat, ja de per si accentuada en aquest país.

Aquesta crisi ens deixa situacions paradoxals, com la dels treballadors pobres, persones que tot i tenir una o diverses feines no arriben a final de mes. La devaluació salarial ha sigut tant forta en els darrers anys que la situació ha passat a ser insostenible per a moltes famílies.

És per tot plegat que aquest any l’1 de maig tornarem a reclamar polítiques al servei de les persones amb el lema “Contra la pobresa salarial i social, treball digne i drets”.

Exigeix els teus drets, participa en l’1 de Maig! Hi tens molt a dir!

 

Adrià Labazuy Sobrino
Acció Jove-Joves de CCOO @Joves_CCOO

Articles relacionats
Democràcia i Drets SocialsDrets socialsTreball

Treballar per sobreviure o dignificar la vida?

InternacionalPolítica

Sacar la voz: Chile hace ruido

EntrevistesMedi AmbientMoviments Socials i Cooperació

La ILP per a protegir el Mar Menor: un pas endavant a favor dels drets del planeta

Democràcia i Drets Socials

L'odissea de la nacionalitat espanyola viscuda des dels 16 anys

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut