Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Feminismes

El masclisme ens maltracta, agredeix i mata

Aquest any 2017 començava amb una trista i maleïda notícia. Només feia unes poques hores que havíem encetat l’any i la Matilde Teresa, de 40 anys, era assassinada per la seva parella. Un cop més, la sensació d’impotència i desesperació de saber que, si tot no canvia, el 2017 tornarem a contar més d’un centenar de víctimes mortals per violència masclista.

Perquè amb la nova Ministra d’Igualtat, Dolors Montserrat, al capdavant de les polítiques que ens han de protegir a les dones del sistema patriarcal perquè no ens matin, ens apallissin, ens cridin o ens empetiteixen queda poc espai per l’esperança. Una ministra que nega les xifres per lluitar contra la violència masclista. Xifres com les retallades del pressupost, que entre el 2010 i 2016 ha disminuït un 24% els recursos en prevenció de la violència masclista i un 41% els de promoció en igualtat. Una autocomplaença de feina ben feta que sabem que no existeix quan veiem la realitat.

Per posar-ne un exemple, i en tindríem molts, la primera investigació sobre violència contra la dona en universitats espanyoles que coneixíem fa poc (publicat per la revista Violence Against Women) ens ha deixat l’esgarrifosa xifra d’un 62% d’estudiants que coneix o ha viscut situacions de violència masclista a la universitat. Tot i així, només un 9% dels caos d’agressions en universitats espanyoles es converteixen en denúncia. Una violència masclista que es disfressa d’amor romàntic entre les persones joves, que disculpen gran part dels abusos que es produeixen en el seu entorn i que no associen control, dominació i humiliació a violència.

Perquè les xifres de violència, morts, violacions i microviolències no disminueixen. El masclisme ens maltracta, agredeix i mata pel simple fet de ser dones. I no ho fa cada vegada menys, sinó que ho fa cada vegada més. I no ho fa en entorns desprotegits, sense estudis i adults; ho fa arreu, sense filtre. En definitiva, enguany enfrontem un nou any que haurà de ser tenyit de lila i de lluita feminista.

Articles relacionats
Feminismes

25N: Per totes, avui i sempre

EconomiaFeminismesUnió Europea

Per què les feministes han de parlar de diners per aconseguir igualtat

Drets socialsFeminismesUnió Europea

Cap a un altre sistema de cures a la Unió Europea

FeminismesGeneralLGBTI+Republicanisme

26 d'abril, Dia de la Visibilitat Lèsbica

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut