Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Transició ecològica

El Canvi Climàtic, ha vingut per quedar-se

Des de fa uns quants anys sentim a les notícies que aquest és l’estiu més calorós en els últims anys. I tot i que l’afirmació no es compleix sempre, la tendència global i significativa a l’increment de temperatura d’aquests mesos és innegable[1]. Particularment, a Barcelona, la temperatura mitjana estival augmenta 0.036 °C cada any[2]. Aquest fenomen és la principal evidència quotidiana del canvi climàtic.

“A Barcelona, la temperatura mitjana estival augmenta 0.036 °C cada any”

El canvi climàtic és la variació dels climes usuals de la Terra. Al llarg de la seva vida, el clima del planeta ha canviat diverses vegades, algunes d’elles essent més caloroses que l’actual. Aquestes etapes es podien prolongar durant 100 milions d’anys.

Malgrat un esclafament global pot tenir diverses causes: canvis en la distància o la radiació del Sol, processos bioquímics d’éssers vius, canvis en la tectònica de plaques i en el vulcanisme, modificacions de les corrents oceàniques…
La causa principal de l’actual canvi climàtic és l’efecte hivernacle. L’augment de la concentració de CO2, N2O, CH4 i CFCs a l’atmosfera crea una pel·lícula d’absorció i retenció d’energia infraroja. Això provoca un increment de la temperatura terrestre i de l’acidesa dels oceans. Els éssers humans som un dels majors productors dels gasos d’efecte hivernacle

“Els éssers humans som un dels majors productors dels gasos d’efecte hivernacle”

Es constata que l’augment de temperatures provoca estius més llargs, fenòmens meteorològics extrems, canvis en els patrons de pluges i una pujada general del nivell del mar. Tots aquests processos afecten -i afectaran- la vida humana. En l’àmbit de la salut, la calor intensa i sobtada pot produir un augment de mortalitat. De fet, ja s’ha registrat un augment en els casos d’asma i al·lèrgies en els últims anys, i es produirà una expansió de les àrees amb presència de malalties tropicals, com la malària. També afectarà dràsticament l’activitat agropesquera: tot i que el clima càlid pot ampliar l’època de collita, el canvi climàtic pot modificar la localització agrícola i les zones de terra fèrtil. L’acidesa del mar, els temporals i la desaparició d’espècies vulnera intensament la pesca. En les zones urbanes, els fenòmens meteorològics extrems poden causar víctimes mortals i grans desperfectes en infraestructures.

“Ja s’ha registrat un augment en els casos d’asma i al·lèrgies en els últims anys”

El canvi climàtic no es pot revertir, però sí que pot ser mitigat per tal que els ecosistemes puguin adaptar-s’hi naturalment. Es pot reduir la interferència humana en la producció de gasos d’efecte hivernacle, amb l’ús d’energies renovables i la reutilització de materials. I com a part de l’ecosistema, els humans també ens hem d’adaptar: hem d’invertir en la producció d’infraestructures capaces de suportar els nous fenòmens meteorològics, i hem de canviar els nostres sistemes de cultiu, entre d’altres. En definitiva, hem d’invertir un gran esforç (i pressupost) en corregir els nostres actes, tot i que no tots els països podran afrontar-lo.

[1] : Hansen J, Sato M, Ruedy R (2012): Perception of climate change. Proc Natl Acad Sci USA. 109(37):E2415-23.
[2] : Prohom M, Barriendos, Aguilar E, Ripoll R (2012): Recuperación y análisis de la serie de temperatura diaria de Barcelona, 1780-2011. Cambio Climático. Extremos e Impactos, Asociación Española de Climatología, Serie A, Vol. 8, 207–217.

Laura Aviñó (LauAvinyo)// Estudiant de Bioinformática de la UPF

Articles relacionats
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

Transició ecològica

Turisme i aigua

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

Número 123Transició ecològica

Per unes economies que estiguin al sosteniment de la vida

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut