Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

Política internacional

El silenci mediàtic posa més en risc a les activistes d’Orient Mitjà

La pandèmia ha tret el focus sobre les defensores dels drets humans a la regió d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, agreujant la seva desprotecció i la violència sobre el seu activisme

Tres activistes pels drets humans o advocades han mort assassinades a Iraq durant el 2020. “Els seus assassinats han passat desapercebuts”, denuncia Sara Abu Ghazal, coordinadora regional de la coalició per les Dones Defensores dels Drets Humans de la regió d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica (WHRD – MENA, per les seves sigles en anglès). “Tothom estava massa preocupat pel coronavirus”. Mentre el món posava el focus als carrers buits i als hospitals saturats, la persecució sobre les activistes a la regió d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica no s’ha aturat. Fins i tot, es feia més violenta i letal. El silenci mediàtic només ha ajudat a fer que aquestes defensores dels drets humans callesin per sempre. 

“Els darrers anys han estat especialment violents per la impunitat creixent”, reconeix Rothna Begum, de Human Rights Watch. Líbia, per exemple, porta matant dones activistes al llarg dels anys gràcies a “la manca d’investigació i la rendició de comptes dels assassinats anteriors”. L’escenari és diferent, però la repressió contra aquelles que defensen la vida és la mateixa. Democràcies com Turquia o Iraq, teocràcies com Iran i Aràbia Saudita i zones en conflicte com Síria, el Iemen o Líbia; totes amenacen per igual la feina d’aquestes activistes.

El feminisme, una amenaça pels règims dictatorials

Com sempre, el feminisme sembla ser la causa més perillosa de lluitar. Segons l’organització Front Line Defenders, aquelles que veuen obstruït el seu activisme en defensa dels drets de les dones suposen el 15% de les infraccions denunciades. “També s’ha vist afectada la manera de fer activisme, ja que abans, quan les fronteres estaven obertes, aquestes dones sabien que davant l’amenaça podien abandonar el seu país”, explica Abu Ghazal. 

Des de HRW denuncien el fet que aquests règims opressors són els mateixos que presenten reformes en defensa dels drets de les dones davant l’aparador internacional.  “Les reformes acaben sent dèbils i limitades perquè segueixen atacant a les defensores dels drets humans qui haurien de ser les encarregades de monitorar-les”, reclama Begum. Mentrestant, els països occidentals segueixen mantenint relacions amb governs que violen constantment els drets humans i les convencions internacionals. 

L’absència d’aquestes activistes posa més en risc el futur de dones i nenes a la regió. Matar a les defensores dels drets humans és fer callar tota una generació. “Eren dones pioneres que van crear un precedent i un bon exemple per a altres activistes”, destaca Abu Ghazal, “amb la seva mort no les perdem només a elles; estan enviant un missatge a la resta: mantingueu-vos callades”. Però elles troben escletxes per seguir combatint el sistema, encara que sigui lluny del seu país natal.

Per a l’activista marroquina Hajar Raissouni, l’exili va ser el seu salvavides. “El Marroc s’ha convertit en una presó per a mi, ja no m’hi sento segura”, confessa des del Sudan, on viu ara. Aquesta periodista confessa que, després de veure a les seves amigues detingudes, tem ser arrestada. “No veig cap esperança en el futur perquè el règim no té por a res”, diu en una nota de veu, “però seguirem defensant els drets humans”. 


Andrea López-Tomàs és periodista i politòloga a Beirut. Corresponsal d’El Periódico a la regió d’Orient Mitjà, viu al Líban després de passar per Israel – Palestina, Jordània i Califòrnia. Especialitzada en el món àrab, posa el focus en els moviments feministes a la regió, els drets de les dones, la justícia social i les relacions internacionals. La literatura, sobretot aquella escrita per dones, és la seva principal inspiració.

Articles relacionats
Política internacional

La Xina i els Estats Units, al ritme de la rivalitat i la similitud

PolíticaPolítica internacional

Sacar la voz: Chile hace ruido

Política internacionalSalut

La vacunació per a la covid-19 revertirà les desigualtats generades per la pandèmia?

Política internacional

Las fronteras siguen supurando

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut