El 2 d’abril va tenir lloc l’acte de Sumar al pavelló Antonio Magariños, a Madrid, després que la ministra de Treball i Economia Social i vicepresidenta segona del Govern d’Espanya, Yolanda Díaz, presentés la iniciativa a tot el país amb un procés d’escolta i diàleg. Díaz va finalitzar la seva intervenció a l’acte anunciant la seva candidatura al nou projecte polític a les pròximes eleccions generals. Joves Ecosocialistes i 3.000 persones més van assistir-hi, amb una dotzena de formacions polítiques.
Alguns dels líders polítics que van acompanyar Yolanda Díaz a l’acte van ser l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de Más País, Íñigo Errejón, el ministre Alberto Garzón i el diputat de Compromís, Joan Baldoví.
Ada Colau va mostrar el seu suport a la ministra de Treball a l’esdeveniment del seu projecte polític, destacant que s’obre una “etapa d’esperança” i de “retrobament”. L’ alcaldessa va reiterar que a Sumar “tothom hi està convidat” i que cal estar juntes per respondre a les peticions de la població.
En aquell matí ple d’expectatives, Yolanda Díaz va pujar a l’escenari davant de la multitud amb una mirada serena però resplendent. El seu discurs va ser una combinació d’honestedat i rigorositat que va fer que tothom s’adonés que allò que estava passant no era només un acte polític, sinó un moment històric.
La vicepresidenta segona del Govern va iniciar el seu discurs amb la declaració de la necessitat d’oferir solucions efectives davant la crisi econòmica, sanitària, política i social. Va transmetre la seva voluntat de liderar un govern capaç de donar respostes efectives a les necessitats del país i que treballi per implementar canvis que permetin superar les dificultats actuals.
El discurs de Yolanda Díaz va convidar a l’optimisme i l’esperança en el futur. La vicepresidenta va fer esment a la necessitat d’oferir solucions a llarg termini als grans reptes de la societat actual a través de la iniciativa Sumar com a eina per oferir a la ciutadania un país amb més igualtat, més drets i llibertats, més oportunitats, més treball decent, més feminista i capdavanter en una transició ecològica justa. El missatge del seu discurs se sintetitza apuntant la importància d’una transformació social a través de la política enfront de les problemàtiques actuals com ara la inflació i l’augment dels discursos d’odi i la intolerància.
Les ponents convidades a l’acte van ser Carla Antonelli, exdiputada del PSOE a l’Assemblea de Madrid i activista pels drets LGTBIQ+, Teresa Fuentes, secretària d’Ocupació i Acció Sindical de CC.OO., Gioconda Belli, poeta i novel·lista nicaragüenca, Maite Navarro, propietària d’Ultramarinos Javi, i Helio Roque, creador de contingut en plataformes digitals.
Carla Antonelli va demanar a Yolanda Díaz defensar els drets del col·lectiu LGTBIQ+: “El que et demano, Yolanda, és que, des de Sumar, no permetis que ningú ens arrabassin els nostres somnis”. L’activista i exdiputada va descriure la vicepresidenta segona del Govern com a “il·lusió, pura emoció, present i futur”. Va fer una afirmació contundent amb relació a la necessitat de tenir una dona com a presidenta en el país, després de 45 anys de democràcia.
Díaz va proposar la reducció de la jornada laboral sense reduir el salari, com a mesura per tal de millorar la qualitat de vida de les persones i fomentar la conciliació laboral i familiar. Així mateix, va expressar la seva visió sobre la política com a instrument per a la unió de voluntats i la consecució d’objectius col·lectius.
La vicepresidenta segona del Govern va enunciar en l’acte la seva posició envers el fracàs del neoliberalisme i la necessitat de la política per unir esperances i no renunciar als somnis. Va destacar la importància de la democràcia i va fer una crida a la unió i la construcció de ponts per a la transformació social.
L’aire va estar carregat de promeses i somnis durant tot l’acte. La multitud va respondre amb aplaudiments i crits d’alegria, amb mirades còmplices i una barreja de sorpresa i exaltació. L’eufòria va fer ressonar tot el pavelló quan Yolanda Díaz va anunciar la seva candidatura a les properes eleccions generals per ser la primera presidenta del país.
Yolanda Díaz va reivindicar la importància del lideratge femení en la política i va convidar a la implicació de les dones en la construcció d’un projecte de país basat en la justícia social i la igualtat.
Díaz va explicar com la iniciativa de Sumar pretén impulsar la participació activa dels civils, des de la integració i la pluralitat, comptant amb professionals pertanyents a diferents àmbits, com ara l’educació, la sanitat pública o les feines de la llar.
El nou projecte ciutadà convida a la societat civil a implicar-se en la construcció d’un país amb més dignitat i humanitat. El fet diferencial d’aquesta proposta respecte de qualsevol altra és la manera que la vicepresidenta té de veure la política: com a eina d’escolta i de diàleg per arribar a acords.
La gent es va sentir totalment connectada amb Yolanda Díaz des del principi fins al final del seu discurs amb un missatge de confiança i determinació. Va deixar la multitud amb un sentiment esperançador i inspirador. L’acte polític va ser una oda a la llibertat i a la justícia. Va ser un moment en què tots els participants van estar en concordança amb la certesa d’un futur millor.
Ariadna Boixadera. Estudiant de segon de Batxillerat i militant de Joves Ecosocialistes.