Subscriu-te al nostre butlletí i rep totes les novetats

AntiracismeDemocràciaEntrevistes

Tarek Cherina: “calen mesures per acabar amb l’atur, la precarietat, l’accés a l’habitatge, però també amb el racisme”

Entrevista a Tarek Cherina, candidat a l’alcaldia de Salt per En Comú Podem

Tarek Cheriha té 27 anys, és graduat en ciències polítiques i de l’administració per la UdG, amb màster de polítiques socials per la UAB i màster en govern i administració pública per la UCM. Inicia el seu activisme tan bon punt comença a la universitat dins de l’activisme estudiantil, destacant la seva participació en l’Associació d’Estudiants de Ciències Polítiques i de l’Administració (AECPA) com també ostentant càrrecs de representació estudiantils. Actualment, és activista en pro del dret a l’habitatge, com també en l’antiracisme i en la lluita contra la segregació escolar en els diferents espais de la societat civil organitzada de Salt. Fins fa ben poc exercia de Tècnic d’Habitatge i Cap d l’Oficina Local d’habitatge de Salt.

Tarek Cheriha a un acte a Salt

Hi ha poques persones joves que participin activament en política. Què et va empenyer a implicar-te políticament?

En el meu cas particular, vaig fer el Salt no tant per una qüestió de la meva condició de jove, que també, sinó per la meva condició de migrant. A Salt quasi la meitat de la població és d’origen migrant, però al consistori municipal no hi ha cap regidor/a d’origen migrant (i tampoc jove). És com si ara mateix al Parlament no hi hagués cap diputada dona, ja que parlem de la meitat de la població. 

– Creus que és necessari que hi hagi persones candidates joves? Per què?

Sí, és del tot necessari, i ho crec per dos motius;

Primer, perquè un ajuntament o parlament ha de representar la diversitat de la vila o país en qüestió, i això inclou la diversitat d’edats i d’orígens. Per tant, cal que hi hagi en les llistes gent jove, però no com una mera quota, sinó com a subjectes polítics plens, com també s’ha de fer amb el col·lectiu migrant, amb les dones, amb la diversitat d’orientació sexual i identitats de gènere… 

Segon, perquè, juntament amb els col·lectius que acabo de mencionar, els joves som un col·lectius històricament discriminat, aleshores, cal que, les joves que puguin, donin la batalla a les institucions i dins els partits polítics als quals militen. Si en un partit, ajuntament, govern… no hi ha gent jove, la perspectiva jove serà una quimera.

-Des del teu punt de vista, quins son els reptes que enfronta la nostra societat? I el teu municipi?

Actualment, Espanya i Catalunya passem per una triple crisis o fallida del sistema, que és la crisis territorial, la crisis de representació i la crisis de desigualtats socials, i aquests son els reptes que afronta la nostre societat.

A Salt la dimensió/repte que més pateix és la crisis de desigualtats socials, doncs Salt és un municipi molt pobre en termes de riquesa, un dels mes pobres de Catalunya, a la vegada que té una gran diversitat d’orígens. Per tant, els problemes que té salt son de classe i d’interculturalitat, calen mesures per acabar amb l’atur, la precarietat, l’accés a l’habitatge, però també amb el racisme ja que és un feu de l’extrema dreta. 

-Per fer front a aquestes problemàtiques, quines propostes d’En Comú Podem destacaries?

Una primera proposta, i un dels nostres principals cavalls de batalla, és la política d’habitatge, on nosaltres proposem que el parc protegit d’habitatge arribi a la xifra de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial que siguin vulnerables. Per fer-ho, proposem l’adquisició d’habitatges per mitjà del dret de tanteig i retracte, com també via expropiació, però també limitant els preus del lloguer, i els pisos turístics perquè l’oferta del mercat es vegi obligada a rebaixar preus. Altres mesures en clau de lluita de classe és tenir uns bons plans d’ocupació, baixar els preus al transport públic, reforçar els serveis socials…

Una segona aposta és la lluita contra el racisme, sense matisos, per evitar que l’extrema dreta aprofiti aquesta xacra per créixer. Per tant, aquesta passa per lluitar contra la segregació escolar, multar el racisme immobiliari, incloure les festivitats d’altres orígens com festivitats locals…

-En Comú Podem es declara una formació municipalista. Què fa dels municipis l’administració més idònia per atendre les necessitats de la ciutadania?

Crec que per dos motius: el coneixement situat i el rendiment de comptes. Per coneixent situat refereix a que el govern municipal, com el seu alcalde, coneix a les persones directament, a les seves problemàtiques i pot afinar a les decisions que pren. I lligat amb el primer punt, el rendiment de comptes és més directe, pot tenir més espais de trobada i interacció amb el seu alcalde o govern municipal, cosa diferent si parlem del govern d’un país que queda molt llunya del citada. Jo soc partidari d’un regim federal amb una matriu municipalista, com més competències té un municipi, millor, i deixar als nivells superiors matèries com la defensa.

-Les persones joves pateixen una major taxa de pobresa, d’atur, dificultats per emancipar-se… Què poden fer els municipis per millorar la vida de les persones joves?

Com dèiem anteriorment, el municipi, al tenir un coneixement situat, pot afinar millor les seves polítiques. Per exemple, Salt és un municipi molt jove, però amb molt d’atur, en part també perquè hi ha gent sense permís a residència. Ja menys d’un any és va reformar el reglament d’estrangeria obrint la via a que les persones sense regularitzar poden accedir a l’arrelament per formació, és a dir, accedir a la formació per posteriorment accedir al permís de residencia i a una feina. Per tant, l’Ajuntament de Salt el que pot fer es crear aquesta formació, amb les exigències tècniques i requisits del reglament d’estrangeria, per poder regularitzar als seus ciutadans, molts joves, i que puguin tenir una millor formació, accedir a la regularització i a una feina. Aquest seria un exemple. 

-Dona’ns cinc raons per votar a Salt En Comú Podem.

1- Som una candidatura jove i l’única candidatura que respecte la diversitat d’orígens en la seva llista.

2- Som la candidatura que més ha treballat i millor política d’habitatge planteja.

3- Som una candidatura radicalment antiracista i de classe treballadora, i batallarem per terra mar i aire el racisme i el feixisme. 

4- Som una candidatura que aposta per aprofundir en la democràcia local, la participació ciutadana i la modernització administrativa.

5- Som una candidatura que aposta per la mirada metropolitana com una forma de fer política, i no com un eslògan. 

Articles relacionats
Democràcia

Més Inés Hernand i menys Manuel Castells

Antiracisme

Breu història d'una convivència accidentada

Democràcia

Per una llibertat i seguretat republicanes

Democràcia

«Nosaltres no tenim por, nosaltres som!»

Encara no estàs subscrita?

Deixa'ns el teu correu i et mantindrem al dia del nostre contingut