Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

Transició ecològica

Volem Catalunya lliure de Fracking?

catoilLa fractura hidràulica (o fracking) és una tècnica agressiva desenvolupada recentment per multinacionals del sector dels hidrocarburs als EUA per extreure petroli o gas de zones amb baixes concentracions i de difícil accés. Gràcies a l’ús d’explosius i a la injecció de grans quantitats d’aigua a pressió barrejada amb sorra i un còctel de químics, s’aconsegueix rebentar les roques sedimentàries del subsòl i obtenir a canvi certes quantitats de gas o petroli –amb Taxes de Retorn Energètic (balanç entre l’energia invertida i l’obtinguda) molt baixes–, una contaminació del subsòl i unes afectacions directes pel medi molt greus i una gran quantitat de residus tòxics.

Una tècnica de veritable terra cremada, els efectes de la qual poden agreujar-se per qualsevol accident en la fase extractiva, cosa altament probable per les profunditats i pressions aplicades als materials. La necessitat d’obrir constantment nous pous per anar esprement les possibilitats que “ofereix” el territori suposa el moviment de milers de camions amunt i avall movent aigua, químics i llots tòxics, que temporalment s’acumulen en basses que no sé sap ben bé com gestionar.

El fracking és una fugida endavant temporal que permet explotar recursos fins ara inviables tècnicament

A Catalunya, actualment, hi ha 3 grans àrees afectades amb permisos d’investigació d’hidrocarburs per part d’empreses de capital estranger amb més de 8 comarques afectades. La investigació serà, si no ho impedim, el pas previ a l’extracció per fracking.

Per entendre per què el fracking arriba ara i aquí, cal tenir en compte dos fenòmens. El primer és que en l’actualitat ens trobem amb una oferta declinant de petroli disponible a escala mundial (coneguda com a zènit o peak oil) i que pròximament també afectarà el gas. L’aprovisionament energètic mundial, sobretot dels països industrialitzats, és altament dependent de les energies fòssils. El fracking és una fugida endavant temporal que permet explotar recursos fins ara inviables tècnicament. Aquest model energètic que agonitza ha estat el principal causant del canvi climàtic i de l’escalfament global. El fracking és una pròrroga barroera en favor de la indústria multinacional del sector dels hidrocarburs i d’un model energètic caduc.

El fracking és una pròrroga barroera d’un model energètic caduc

El segon fenomen és especulatiu, més complex i més pervers a la vegada. La mateixa gran indústria del sector dels hidrocarburs (sobretot del món anglosaxó) ha aconseguit crear grans expectatives sobre les possibilitats del fracking. Això ha fet que les seves accions a la borsa hagin patit un fenomen de bombolla energètica, originada als EUA. Per contra, la realitat extractiva dels pous en explotació imposa successives revisions a la baixa en relació amb les previsions d’extracció, cosa que podria desinflar la bombolla. Per tal d’evitar les pèrdues als accionistes d’aquestes empreses que això comportaria, han decidit inundar el món amb permisos d’investigació i extracció per fracking, començant per aquells països on troben més complicitats i pocs requisits ambientals.

Per tant, el fracking és també la cara fosca dels mercats borsaris i de la dictadura financera que es fa cada dia més present en tots els àmbits; que subordina els territoris, empobreix les persones i agenolla les democràcies.

Seguir exprement, subvencionant i defensant a qualsevol preu aquest model energètic és la màxima expressió de la cultura de l’absurd. Una cultura cega que nega el progrés necessari per avançar cap a una societat més racional, justa, relocalitzada i sostenible. Per això, des de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) diem que som la cultura del SÍ, la que aposta pel progrés, pel territori, pel paisatge i per les seves persones. La cultura que planteja una transició energètica cap a les energies renovables i exigeix prohibir el fracking, ara i aquí.

 

Sergi Solà
Membre del Grup de Defensa del Ter (@GrupDefensaTer) i de la Plataforma Aturem el Fracking (@aturemfracking)

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

Transició ecològica

Turisme i aigua

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

Número 123Transició ecològica

Per unes economies que estiguin al sosteniment de la vida

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido