Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

Economía

Fer front a l’exclusió social

exclusio-02L’atur, principal problema del país, creix, i les polítiques dels governs no impulsen la reactivació econòmica necessària per crear ocupació, augmentant així la pobresa i les desigualtats socials. Mentre no es crea ocupació, però, cal reclamar polítiques concretes que evitin l’exclusió social i redistribueixin de forma justa la riquesa existent. Garantir la cohesió social és la principal responsabilitat del Govern i, en paral·lel, promoure polítiques que reactivin l’economia i creïn ocupació. Ni la reforma laboral ni les retallades van en aquesta direcció, i la manca d’una actuació fiscal integral, i la inexistència de voluntat política per fer que les entitats financeres rescatades facin de banca pública, allunyen la reactivació.

Cal reclamar polítiques concretes que evitin l’exclusió social i redistribueixin de forma justa la riquesa existent

La contrareforma laboral facilita l’acomiadament i reforça la posició empresarial per inaplicar convenis o bloquejar-ne la renovació. Atur i contrareforma laboral s’inscriuen en l’estratègia dels poders econòmics, que fan de la devaluació competitiva dels salaris la peça clau per recuperar la seva taxa de guanys i concentrar poder i riquesa.

Cal garantir uns ingressos mínims per a les persones sense feina ni recursos alternatius

En aquesta estratègia s’incardinen les retallades pressupostàries i l’atac del sistema financer al deute públic. Retallar la provisió de béns i serveis públics i dificultar l’accés a la protecció social obren la via a la mercantilització dels serveis públics i volen culpar les persones de la seva posició. L’austericidi crea un marc on la desigualtat creix, es consolida la pobresa i s’eliminen eines i protecció que facilitaven la inserció laboral i social. Per això, és essencial l’actuació dels poders públics per evitar la fractura social. Cal garantir uns ingressos mínims per a les persones sense feina ni recursos alternatius.

Hem de convertir la ILP per la renda garantida en una mobilització social massiva

És urgent i necessari dotar-nos d’instruments al servei de les persones en risc d’exclusió i incidir en polítiques que apostin per un model social de drets i cohesió social. Per aquest motiu, CCOO de Catalunya i altres entitats hem impulsat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una Renda Garantida de Ciutadania (RGC), com a resposta a la pobresa i l’exclusió social. La RGC és un dret previst en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya per assegurar els ingressos mínims per fer front a les situacions de necessitat de qualsevol ciutadà.
El Govern va voler evitar que la Mesa del Parlament acceptés la sol·licitud d’ILP adduint efectes pressupostaris per no tramitar-la. La pressió que vam exercir va forçar un dictamen dels serveis jurídics del Parlament autoritzant-la i va donar llum verda a la recollida de signatures. Caldrà recollir-ne més de les 50.000 exigides si volem canviar les polítiques d’una majoria parlamentària instal·lada en la retallada de drets i en l’austericidi com a única eina de gestió pressupostària.

Joan Carles Gallego @joancgallego
Secretari general de CCOO de Catalunya @ccoocatalunya i membre de la comissió promotora de la ILP per a una Renda Garantida Ciutadana @ILPRendaGC

Artículos relacionados
Economía

Lluitant contra la desigualtat: el paper clau de l'impost de successions

EconomíaFeminismesUnió Europea

Per què les feministes han de parlar de diners per aconseguir igualtat

EconomíaUnió Europea

La influència dels Fons Next Generation en l’escenari fiscal i polític europeu

EconomíaUnió Europea

Next Generation EU: Una UE verda, solidària i europeista és possible

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido