Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

EconomíaJustícia socialPolítica internacionalResistencias

Plataforma auditoria ciutadana del deute @auditciutadana

nodebem-03L’octubre de 2011 començava un procés per realitzar una Auditoria Ciutadana del Deute a l’Estat espanyol. Aquest procés naixia a diferents ciutats de l’Estat impulsat per persones provinents del 15M, entitats, organitzacions i a títol individual. El març de 2012 es creava la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute “No debem, no paguem”.
L’objectiu de la Plataforma és realitzar una Auditoria Ciutadana del Deute per tal de demostrar la il·legitimitat en la generació del deute que el Govern espanyol (juntament amb el de la UE, els autonòmics i també els locals) utilitzen com a justificació per aplicar les polítiques d’austeritat. Tal com recull el web de la PACD, tenen com a objectius generals:

  1. Promoure un canvi de model econòmic i social (denunciant el mecanisme d’endeutament que sustenta el sistema econòmic mundial i que genera profundes injustícies).
  2. Recuperar la sobirania dels pobles a través d’espais d’aprenentatge i metodologia de democràcia participativa lluitant per la transparència, la democràcia i la justícia social.
  3. No pagar el deute il·legítim i denunciar-ne els culpables, exigint responsabilitats.

La PACD entén l’auditoria ciutadana com una eina o mecanisme per analitzar, de manera crítica i des de la ciutadania, l’endeutament efectuat pel govern d’un país i els efectes d’aquest sobre la població. Així, no només analitza dades financeres estatals, sinó també efectua auditories paral·leles sectorials (sanitat, educació, medi ambient) o de diferents nivells (autonòmic, municipal). Per tant, cal examinar i avaluar els processos que han originat el deute per determinar, en primer lloc, si aquests són fiables, legals, legítims i transparents, així com si han originat perjudici a la població en base a les normes legals, comptables, financeres, ambientals i socials establertes per l’Estat.

Dades rellevants:

  • El deute de l’Estat espanyol està repartit de la següent manera: un 32% del deute prové dels bancs, un 31% de les empreses, el 16% és deute públic i el 21% restant és deute provinent de les famílies.
  • El 55% del deute públic es deu a entitats financeres espanyoles: el 25,3% al Santander, el 23,4% al BBVA, el 12,5% a Bankia, el 10,1% a La Caixa i el 29,1% restant a d’altres. La resta de deute públic es deu a entitats estrangeres, principalment bancs francesos i alemanys.
  • En matèria de salut i educació, l’Estat espanyol i Catalunya inverteixen (en relació amb el seu PIB) per sota de la mitjana de la UE (un 25% menys que Alemanya o França).
  • L’Estat espanyol és dels països de la UE que menys recapta en impostos.
  • En l’actualitat, el deute de l’Estat espanyol és del 70% del PIB. Abans de l’inici de la crisi i de les polítiques econòmiques preses per fer-hi front, tenia un deute del 36%.
  • La banca espanyola està en possessió de 173.000 milions d’euros en actius tòxics.
  • L’ajuda total al sector bancari ha suposat 141.000 milions d’euros provinents dels impostos pagats per part de la població.
Artículos relacionados
Economía

Lluitant contra la desigualtat: el paper clau de l'impost de successions

Política internacional

La Xina i els Estats Units, al ritme de la rivalitat i la similitud

EconomíaFeminismesUnió Europea

Per què les feministes han de parlar de diners per aconseguir igualtat

EconomíaUnió Europea

La influència dels Fons Next Generation en l’escenari fiscal i polític europeu

1 Comment

Comments are closed.
¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido