Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

AntiracismeDrets socialsResistencias

L’aixada antiracista

 

aixada-antifascistaL’Aixada Antiracista és un moviment que pretén sumar esforços en la lluita antiracista i per la igualtat de drets, mobilitzant la ciutadania i especialment les associacions juvenils de Barcelona i el seu entorn. A través del treball en xarxa i accions de tot tipus, l’Aixada contribueix a posar en l’agenda social i política, així com en l’ideari associatiu, els valors de la inclusió, la no discriminació, la diversitat, els drets i l’antiracisme.

El grup d’entitats que conforma aquest moviment antiracista és divers. Entitats educatives, culturals, polítiques i de defensa dels drets civils es preocupen també per les actituds racistes i xenòfobes que cada vegada tenen més presència al nostre entorn. Per aquest motiu, la lluita per la igualtat de drets i contra el racisme és una prioritat transversal que implica entitats de tot tipus i enriqueix el nostre missatge i les nostres accions.

L’auge del racisme i la xenofòbia, una realitat que fa por

La discriminació cap a les persones d’origen, ètnia o creença diferents sempre ha estat malauradament present a la nostra societat. Al llarg de la història, ha anat transformant-se i incrustant-se en l’imaginari col·lectiu de tal manera que fins i tot, de vegades, ens hem arribat a creure que havia desaparegut totalment. Avui estem immerses en una crisi múltiple que és alhora política, econòmica i social. Dia a dia veiem com més veïns i veïnes dels nostres barris i pobles viuen situacions econòmicament molt complicades, que fa poc temps difícilment ens podríem haver imaginat al nostre carrer, comunitat o edifici. La por avança i es fa forta amb l’extensió de la pobresa. Hem de ser conscients que aquest context de limitacions econòmiques facilita que cada cop més els discursos racistes, populistes i demagògics calin entre una població atemorida, responsabilitzant les últimes persones que varen arribar d’uns problemes que elles no han generat, sinó al contrari; en molts casos, n’han estat les primeres víctimes.

Així, l’augment de les desigualtats que hem viscut els darrers anys ha generat un conflicte entre la població immigrant i la població d’acollida, on tots dos col·lectius competeixen per uns recursos que les polítiques econòmiques aplicades han fet cada cop més escassos, i han atorgat una aparent legitimitat als missatges que inciten a l’odi i la desconfiança, que alguns partits polítics i organitzacions civils han difòs de manera deliberada per treure’n un rèdit electoral. Davant d’aquesta espiral creixent de racisme encobert, no podem esperar més per frenar els discursos de la por i reivindicar una societat justa, plural i solidària que entengui la diversitat com un valor positiu que contribueix a la millora social.

La igualtat entre les persones ha de ser efectiva independentment del seu país o la seva regió d’origen, la seva ètnia o cultura, les seves opinions polítiques o la seva opció de consciència. La lluita contra el racisme i la xenofòbia ha de desenvolupar-se de manera contínua i constant i des de diferents actors, plataformes i entitats. Per aquest motiu, el moviment de l’Aixada Antiracista fa protagonista de la feina el conjunt d’organitzacions juvenils que aglutina i que es reivindiquen com a defensores dels drets humans i de la igualtat de drets.

 

Troba tota la informació sobre l’Aixada a:

Web: www.aixadantiracista.cat
Facebook: Aixada Antiracista
Twitter: @AIXADAntiracist

 

Artículos relacionados
Drets socials

Un Primer de Maig de la joventut treballadora

Antiracisme

Breu història d'una convivència accidentada

Drets socialsFeminismes

Cuidar als que cuiden

Drets socials

Els drets de les persones amb discapacitat

2 Comments

Comments are closed.
¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido