Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

27SDestacadosEntrevistasPolítica

“Volem donar un horitzó de justícia social, llibertats i regeneració democràtica per a les classes populars” – Lluís Rabell

entrevista-lluis-rabell

Lluís Rabell (@lluisrabell) és el cap de llista per Barcelona de Catalunya Sí que es Pot (@catsiqueespot), una candidatura formada per ICV, EUiA, Podem i Equo, a més de persones independents. Rabell va néixer a Barcelona el 1954 i ha estat el president de la FAVB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona).

 

Catalunya Sí que es Pot és alternativa a Junts pel Sí?

És sobretot alternativa a la situació crítica que viu el país, en la mesura que pretén donar una resposta a la situació social de desigualtat, a la injustícia social, i a la corrupció que ha malmès la credibilitat de les institucions democràtiques. Pretén donar alternativa a la situació de dèficit democràtic i d’aspiracions nacionals de Catalunya. Volem ser un horitzó d’esperança.

Quin balanç feu del mandat que ara s’acaba?

En fem un balanç molt crític. La proposta de Junts pel Sí intenta evitar fer balanç de les polítiques de retallades i antisocials que han marcat els governs d’Artur Mas. El primer, el “govern dels millors”, va comptar amb el suport del PP. Han estat governs significativament marcats per l’aliança i l’entesa decisiva entre el Govern de Convergència i el PP de Madrid (reforma laboral, amnistia fiscal o estabilitat pressupostària que han escanyat financerament l’àmbit competencial de la Generalitat). Per tant, el balanç només pot ser crític per la situació de desigualtat creada, l’atac als serveis públics com la sanitat i l’educació… Això és el que vol evitar Junts pel Sí, al contrari del que nosaltres volem posar a sobre de la taula.

 

“Junts pel Sí intenta evitar fer balanç de les polítiques antisocials dels governs d’Artur Mas”

 

Quines són les prioritats per la candidatura que encapçales per a la propera legislatura?

Nosaltres tenim un triple objectiu: fer front a l’emergència social que viu Catalunya mitjançant polítiques socials i mediambientals, fer net de les males pràctiques de corrupció que s’han practicat des de les institucions i donar sortida democràtica a la crisi nacional que viu Catalunya, fent efectiu el dret a decidir, àmpliament compartit per la societat catalana. En definitiva, volem donar un horitzó de justícia social, de llibertats i de regeneració democràtica per a les classes populars.

Algunes de les majors crítiques que feu són la denúncia de les privatitzacions i les retallades que el Govern d’Artur Mas ha dut a terme. És possible revertir-les? Si no hi ha diners, com diuen, com és possible fer-ho?

És una necessitat absoluta. Les dinàmiques de privatitzacions, com la privatització de la sanitat pública, no només han estat dolentes per desballestar un servei públic, sinó que han estat cares per la despesa pública. Les privatitzacions de la sanitat sota la direcció de Boi Ruiz i les externalitzacions i privatitzacions encobertes resulten cares, no representen una reducció de costos. Hi ha un problema d’escanyament dels recursos financers, però la necessitat de revertir dinàmiques de privatització en la salut és, alhora, un camí de racionalització de la despesa pública.

 

“Revertir les retallades i privatitzacions és una necessitat absoluta”

 

Algunes candidatures volen situar les eleccions del 27 de setembre com un plebiscit per la independència. Quin és el plantejament de Catalunya Sí que es Pot?

El nostre plantejament és entendre que són unes eleccions cabdals pel moment polític que vivim, i que haurien de permetre encetar una dinàmica constituent. Això vol dir una dinàmica d’empoderament de la ciutadania a través de la mobilització, un projecte de regeneració democràtica, de transformació social i l’obertura d’una perspectiva que faci efectiu el dret a decidir de la ciutadania: la lluita per un referèndum reconegut que permeti expressar i fer palesa la voluntat de la ciutadania. És per això que l’expressió democràtica té aquest potencial si se sosté sobre un horitzó de justícia social i lluita contra les desigualtats. Pot obrir una nova perspectiva per al país.

 

Per què una persona d’esquerres ha de votar Catalunya Sí que es Pot?

Perquè és la candidatura que pretén donar expressió política, vertebrar, mobilitzar i donar força i rellevància a les classes populars, als sectors amplíssims de la població catalana que més han patit les conseqüències de la crisi econòmica, de les retallades i de les polítiques d’austeritat. Al mateix temps, és una expressió política que permet que les classes populars acabin liderant la transformació del país en l’àmbit social, però també en l’àmbit democràtic i nacional.

 

“Catalunya Sí que es Pot permet que les classes populars acabin liderant la transformació del país”

 

I finalment, les darreres enquestes donen una clara victòria a Junts pel Sí. A Catalunya… sí que es pot?

Les enquestes són molt atzaroses, però davant una situació que es mou tant com la que vivim encara són més dubtoses. No fem cas d’enquestes que es basen en elements demoscòpics incerts. Confiem en els esforços dels homes i les dones de la candidatura de confluència, forces polítiques i activistes que s’hi apleguen per mobilitzar i organitzar amplis sectors que sí prenen la paraula i poden donar un tomb en la configuració política i en el pròxim Parlament de Catalunya.

 

Gerard Sentís Garcés
@gsentisgarces


Coneix qui encapçala la llista a la resta de demarcacions:

COMARQUES GIRONINES: MARC VIDAL POU @marcvidalpou

TERRES DE LLEIDA I PIRINEU: SARA VILÀ GALAN @saravilagalan

COMARQUES DE TARRAGONA I TERRES DE L’EBRE: GERARD BARGALLÓ BOIVIN @gbargallo

 

Més informació:
www.catalunyasiqueespot.cat

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

20 Comments

Comments are closed.
¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido