Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

27SPolítica

“Cal que la ciutadania torni a creure en la política i els seus governants” – Llorenç Viña

llorenç viñaLlorenç Viña Mascarell (@_llor_ ) és el candidat jove de les terres de l’Ebre per Catalunya sí que es pot.

 

Quina és la motivació que t’ha empès a participar en aquesta candidatura ?

Crec que el context polític i social que estem vivint, ens demana la responsabilitat a tots i a totes de participar i posar el nostre granet d’arena a allò que s’està coent, allò que desperta esperança i il·lusió per una societat més justa i igualitària. Ja a les passades eleccions municipals vam viure experiències de confluència més que satisfactòries per guanyar i tombar la truita a molts ajuntaments o, almenys, en guanyar molta més força per poder transformar i convertir, poc a poc, les institucions per i amb les persones.   Catalunya Sí que es Pot conforma una candidatura de persones, de sensibilitats diverses, persones de la societat civil amb l’objectiu de donar resposta a l’emergència nacional, però també per donar solucions immediates a l’emergència social que fa més de 5 anys estem arrossegant. No ens podem esperar més. Per això, estic on estic, per construir col·lectivament, des de baix, una societat més digna.

Quan temps fa que participes a Joves d’Esquerra Verda? Per què hi vas començar a militar?

Aquest estiu ha fet tres anys que participo activament en la política amb Joves d’Esquerra Verda i també amb ICV del territori. Com també fa 3 anys que vam refundar JEV a les Terres de l’Ebre en les quals, en l’actualitat, faig de coordinador juntament amb la companya Laia Rovira.

I bé, l’interès personal per la política va anar sorgint degut a la situació de crisi-estafa que des del 2007 ens hem (han) endinsat. Sortosament, a mesura que et fas gran, mirant la tele, llegint els diaris, etc. i, en definitiva, patint-ne les conseqüències, te n’adones que totes les coses que passen ho fan per alguna cosa i, que, efectivament, no cauen per naturalesa del cel. Hi ha responsables, responsabilitats i noms i cognoms al darrere, encara que ens facin creure que no. Estem vivint temps durs, marcats per unes desigualtats creixents, convertint la societat amb un dualisme esfereïdor: cada vegada els pobres són més pobres i els rics més rics. I entre tot això, queden els joves entre un dels col·lectius més afectats per aquesta crisi. Vaig tenir la necessitat d’anar més enllà de la queixa passiva.

Crec en la necessitat de fer política, que els i les joves ens impliquem, donem idees noves, i cerquem noves eines i metodologies per apropar la ciutadania en l’activitat política del dia a dia. Perquè només per aquesta via podrem construir, entre tots i totes, un món millor i donar una sortida a les diferents problemàtiques socials i polítiques que estem vivint.

“Els joves de l’Ebre volem una Catalunya amb reequilibri territorial”

Què creus que poden aportar els joves de les Terres de l’Ebre en el moment actual que estem vivint?

Les Terres de l’Ebre són un territori de moltes lluites i reivindicacions (Trens Dignes, Riu Ebre, Castor, Cargol Poma…) i, per tant, estem més que acostumats a sortir al carrer, cada dia amb una samarreta diferent, per demanar un tracte més just en moltes qüestions que ens afecten el dia a dia de les nostres vides. Sempre parlo del doble exili que ens toca fer: per anar a la universitat i després per si volem treballar d’allò que anteriorment hem estudiat, o també del pèssim servei ferroviari que cada diumenge i divendres, quan marxem i tornem d’estudiar, ens toca viure per la manca de voluntat política dels governs cap a les nostres terres. Els joves de l’Ebre volem una Catalunya amb reequilibri territorial, unes Terres de l’Ebre cohesionades amb la resta de territoris del nostre país.

Si surts escollit, quines son les primeres mesures en matèria social que prendries?

Com he dit abans, estem en un context social excepcional. No podem esperar, el patiment i la gent no poden aguantar més. Cal prendre mesures de forma immediata, una d’elles seria el desplegament urgent d’un Pla de Rescat Ciutadà. Mesures en l’àmbit dels serveis socials, educació, pobresa energètica, habitatge, etc, com és la Renda Garantida de Ciutadania o la Llei del Mínim Vital Garantit. És més que necessari un pla de xoc urgent, en els primers 100 dies del govern, per revertir la situació, cohesionar i empoderar a les persones més vulnerables.

A més a més, crec en la necessitat de fer un ‘reset’ i canviar el sistema de dalt a baix. Cal que la ciutadania torni a creure en la política i els seus governants, per això crec en un govern obert, on tota la informació sigui pública, transparent i accessible i amb una acció integral contra la corrupció. El codi ètic dels càrrecs públics s’ha de convertir amb un dels eixos vertebradors de les institucions polítiques, amb els corresponents rendiments de comptes.

“Crec en un govern obert, on tota la informació sigui pública, transparent i accessible”

Si guanyés “Catalunya si que es pot” quin es el primer pas que faries en matèria de qüestió nacional?

Jo sempre ho he dit, el conflicte entre Catalunya i Espanya -Govern de Madrid- , és un conflicte de voluntats polítiques i no pas de legalitats: han de ser les lleis les que s’han d’adaptar a les noves demandes de la ciutadania i no pas la ciutadania a les lleis, és de lògica! Això sí, l’exercici del dret a decidir passa necessàriament amb la celebració d’un referèndum legal i vinculant, amb reconeixement internacional que tingui tots els efectes i legitimitats per fer, posteriorment, efectiu el resultat. Només amb deliberació, amb un debat serè i seriós sobre la pluralitat d’opcions, amb la recerca de les majories transversals i socials guanyarem el camí cap a un procés constituent català. No hem d’oblidar que, ara per ara, el Dret a Decidir crea un consens del 80% a Catalunya…

 

Laura Sánchez Rull
@Laura_Rull

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

15 Comments

Comments are closed.
¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido