Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

Cultura i Memòria HistòricaLGBTI+

El Raval a l’ombra

Els barris són més que espais de vida i convivència; són contenidors d’històries i d’Història que omplen de riquesa el camí de qui s’aventura pels seus carrers.

Dues periodistes de Barcelona destapen moltes d’aquestes històries a les seves Rutes LGTB pel Raval, potser el barri més marginal i, alhora, subversiu del centre de Barcelona.

La Carme Pollina i la Thais Morales ens obren els ulls a les vivències de personatges clau de la història del barri i que n’han marcat la personalitat, a través de tres rutes temàtiques: “Ruta LGTB del Raval”, la més genèrica; “Ruta Jean Genet & Juan Goytisolo”, amb un punt literari accentuat; i “Lesbianes i Trans del segle XX al Raval”, fugint de la predominança masculina, per petició popular.

Caminem pels carrers i intuïm que darrere els murs i les portes hi ha més del que es veu des de fora. Hi veiem bars, portals i locals abandonats o transformats que semblen aturats en el temps i que transpiren vides i històries passades.

Les rutes funcionen com un espai d’aprenentatge i reivindicació, no només en clau LGTBI, sinó també des d’un punt de vista feminista. A la ruta “Lesbianes i Trans del segle XX” queda palesa la invisibilitat de les dones a la Història i, fins i tot, dins el col·lectiu. Com ens explica la Thais a la introducció del passeig, durant el franquisme l’homosexualitat femenina no existia “oficialment” a ulls de l’Estat —era considerada, si més no, una malaltia d’àmbit psicològic i privat— , en una postura de ceguera característica del poder opressor.

Caminant descobrim aquell Raval bohemi i canalla que ara ens sona romàntic, tot i la seva duresa, i que ha fascinat i inspirat artistes de tantes generacions. Locals de festa, cabarets, espais literaris, testimonis d’esdeveniments i lluites que han transformat la nostra vida i han obert la porta a una societat més justa.

Encara queda molt camí per recórrer, i recordar i conèixer la feina dels altres ens dóna les armes indispensables per seguir lluitant i no oblidar que res no és segur i que la llibertat es conquista dia rere dia.

Ilustracions_11510

Lourenço Viana
@louviana_

Artículos relacionados
Cultura i Memòria HistòricaGeneral

En defensa de la llengua catalana i per la promoció del seu ús social

Cultura i Memòria Històrica

De la devoció a la deshumanització

Cultura i Memòria Històrica

Desitjos incòmodes amb “Un amor”

Cultura i Memòria Històrica

Com l’aire que respirem

4 Comments

Comments are closed.
¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido