Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

EntrevistasPolítica

Entrevista: Anna Rovira Prats

IMG_7417Nascuda a Barcelona el juliol de 1988. Llicenciada en Història per la UAB, Màster en globalització, desenvolupament i cooperació de Món 3 i estudiant d’Economia de la UNED. Ha participat en diverses organitzacions del tercer sector i ONG’s, va començar a militar a Joves d’Esquerra Verda fa 7 anys on va ser responsable de la sectorial d’Educació i actualment n’és la Coordinadora Nacional. És la candidata número 17 per Barcelona d’En Comú Podem.

Aquest diumenge hi ha eleccions generals a l’estat espanyol. Per què una persona jove ha d’anar a votar?

Durant els darrers anys, les polítiques neoliberals que s’han aplicat a Catalunya i Espanya han afectat de manera especial al jovent. Hi ha molta gent jove que no pot treballar i els preus de la universitat han pujat, cosa que també ens dificulta l’accés a l’educació superior. A més, la majoria de les feines a les quals accedeix la gent jove són precàries, amb contractes temporals o parcials, i això també afecta el nostre dret a l’emancipació impossibilitant que desenvolupem el nostre propi projecte de vida.

Hem d’anar a votar en primer lloc per fer fora al PP, que és qui ha dut a terme les polítiques que, des de l’estat, han empitjorat les nostres condicions de vida. I hem d’anar a votar, també, per fer realitat una alternativa que posi els drets i les necessitats de les persones, també de la gent jove, al centre de les seves decisions.

Quin balanç fas dels 4 anys de govern de Mariano Rajoy?

Principalment, en els darrers anys hem viscut un retrocés en dos àmbits. En primer lloc, les polítiques d’austeritat dels últims 4 anys han incrementat la desigualtat. No és que la crisi ens hagi empobrit com a societat, sinó que després del govern de Mariano Rajoy els rics s’han fet més rics i els pobres, més pobres: Una cinquena part de Catalunya és pobra i un terç de les persones treballadores cobra el Salari Mínim Interprofessional. A la vegada s’ha incrementat la inversió en les SICAV i els alts executius han vist com s’augmentava el seu sou. Hem vist com es retallava en salut i educació, com els preus de les matrícules universitàries incrementaven, com la reforma laboral precaritzava encara més la nostra feina…

“El govern ha estat en mans d’un partit farcit de corrupció”

En segon lloc, hem viscut un retrocés democràtic. El govern ha estat en mans d’un partit farcit de corrupció; s’ha aprovat la Llei Mordassa, que criminalitza la protesta com mai i s’han negat a convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, obviant el dret a decidir de la ciutadania.

I tot això sense oblidar l’impost al sol i els retrocessos en matèria de medi ambient ni les retallades en prevenció de la violència masclista, dues coses que també mostren quines no han estat les prioritats de Mariano Rajoy.

Et presentes a la candidatura d’En Comú Podem? Per què?

Perquè crec que és l’única candidatura que té respostes als reptes i problemàtiques que tenim sobre la taula: la desigualtat, l’atur i la necessitat d’impulsar una nova economia, el respecte pel medi ambient, la justícia de gènere, la sortida democràtica al conflicte polític existent mitjançant un referèndum i lluita contra la corrupció i per una política transparent.

A més, és una candidatura d’unitat de l’esquerra, amb gent de diverses sensibilitats i trajectòries diferents, que provenen de partits polítics i de moviments socials, gent que ha entès, en definitiva, que només junts i juntes podíem plantejar una alternativa.

“Només junts i juntes podíem plantejar una alternativa”

Algunes enquestes pronostiquen la fi del bipartidisme però sigui com sigui els grans partits tradicionals seguiran tenint un pes important. Tot i així, hi ha alternativa?

Sí que hi ha alternativa, i ho hem demostrat a Barcelona i la resta de ciutats importants de l’estat on vam guanyar les eleccions municipals del maig. Des de llavors estem protagonitzant una manera diferent de fer política, transparent i democràtica, al servei de la majoria i no dels mercats.

En Comú Podem presenta el referèndum sobre el futur polític de Catalunya com una de les seves grans banderes. És possible? No cal, abans, reformar la Constitució?

És possible i no cal reformar la Constitució, només cal voluntat política. Hi ha diverses vies per a fer-lo, una d’elles és mitjançant la llei de referèndums, que permet fer-los només a una zona de l’estat.

“En Comú Podem és l’única candidatura que té aliats a Europa per poder fer el referèndum”

El que ens cal és tenir aliats a l’estat i a Europa, i En Comú Podem és l’única candidatura els té. Podem, a l’Estat, s’ha compromès a impulsar un referèndum i Ska Keller ha reiterat el compromís del Partit Verd Europeu en la defensa del dret a decidir en aquesta campanya.

Quines han de ser les prioritats del futur govern d’Espanya?

Les prioritats del nou govern haurien de ser, en primer lloc, impulsar un pla de rescat ciutadà per lluitar contra la pobresa i la desigualtat, implantant la renda garantida de ciutadania i garantint que no es talla ni l’aigua ni la llum ni el gas a ningú per motius econòmics, aturar els desnonaments i garantir el treball digne per a tothom derogant urgentment la Reforma Laboral.

En segon lloc, és imprescindible derogar lleis com la Llei Mordassa i la LOMCE. I finalment, cal convocar un referèndum a Catalunya per decidir la seva relació amb la resta de l’estat.

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

3 Comments

Comments are closed.
¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido