Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

EditorialJoventPolítica

Fem els drets joves!

Atur. Precarietat. Temporalitat. Exili. Situacions quotidianes i paraules normalitzades en la situació actual de les persones joves. En el món del treball la irrupció de la crisi econòmica ha convertit tots els indicadors en negatius, però en el cas de la joventut les dades són especialment alarmants.

172.900 persones joves estan registrades a l’atur a Catalunya, de les quals quatre de cada deu busquen feina des de fa més d’un any. Però tenir feina tampoc no és cap garantia. Més de la meitat de les persones joves que treballen ho fan amb contractes temporals que no els garanteixen l’emancipació. I així, la xifra d’emancipació juvenil no arriba ni a un quart de la població jove i moltes persones veuen en l’exili l’oportunitat de crear un projecte de vida propi. Les estimacions, ja que la Generalitat no s’ha preocupat per quantificar la xifra, parlen de més de 20.000 persones joves que han marxat a altres països a buscar feina. La pèrdua d’aquestes és la pèrdua de potencial intel·lectual pel nostre país que es destinarà, de forma majoritària, al treball precari a l’estranger.

La duresa de les xifres es veu agreujada per una situació on els drets socials estan cada vegada més restringits. La majoria dels i les joves no tenim accés als subsidis d’atur, les cotitzacions per a pensions estan sota mínims, i els contractes en negre fomenten la por i impedeixen l’organització sindical. Les institucions públiques no han emprès mesures que hagin servit per pal·liar aquesta situació. Tant a Europa, com a Espanya i a Catalunya, les polítiques encapçalades per l’austeritat no han fet més que empitjorar la situació. En són exemple la Llei d’emprenedoria juvenil que aprofundeix en els pitjors aspectes de la reforma laboral i que promovia contractes bonificats “indefinidament temporals” a persones joves o l’aplicació de la Garantia Juvenil envoltada de polítiques austeritàries i econòmicament regressives, la mateixa tara que tota la resta de polítiques socials.

La gent jove no podem seguir sent el camp de proves d’un model de societat que es carrega tot el sistema de drets guanyat a pols en les lluites socials dels dos últims segles. La nostra situació mereix una resposta ràpida i clara que no tindrem, ja que tenim un govern en funcions a Espanya i un altre d’interí a Catalunya que han estat i són còmplices de la legislació econòmica que patim. Per això necessitem fer múscul, enfrontar-nos a aquest sistema que ens escanya a les classes populars i, especialment, a la joventut. Així doncs, no ens resignem i fem els drets joves!

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido