Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

PauPolíticaPolítica internacional

2017, any de la Justícia i la Llibertat pel Poble Sahrauí

El passat mes de novembre es va celebrar a Vilanova i la Geltrú la 41a Conferència Europea de Suport i Solidaritat amb el Poble Sahrauí (EUCOCO).

Aquesta conferència que se celebra anualment a Catalunya des de l’any 1975 -any en què les forces d’ocupació marroquines van entrar al Sàhara Occidental- ha estat possible gràcies a la força i la rellevància del moviment associatiu i solidari català amb el Poble Sahrauí, al suport de l’Intergrup Pau amb el Sàhara del Parlament de la Generalitat de Catalunya, les diputacions i els ajuntaments catalans amics del Poble Sahrauí.

Aquesta 41a EUCOCO ha estat especialment emotiva per l’homenatge fet al President de la República Àrab Sahraui Democràtica, Mohamed Abdelaziz, mort el passat 31 de maig. El líder del Front Polisari, va ser un home de pau que va dedicar tota la seva vida a lluitar amb determinació per la llibertat del seu poble.

L’any 2016 ha estat marcat també per altres esdeveniments importants en el camí per l’autodeterminació del Poble Sahrauí i que van ser motiu del debat i el treball en aquesta 41a EUCOCO.

“el règim marroquí va entrar en una espiral de provocacions, no menors, davant l’ONU”

Des de principis d’any el règim marroquí va entrar en una espiral de provocacions, no menors, davant l’ONU: l’expulsió de la component civil de la missió de les Nacions Unides (MINURSO), impedir l’accés als territoris ocupats al secretari general Ban Ki-moon, obstruir el compliment de la missió de l’ambaixador Christopher Ross i la ruptura a l’agost del 2016 de l’acord de cessament al foc signat amb el Front Polisario sota l’auspici de les Nacions Unides i de l’Organització de la Unitat Africana.

La Conferència en la seva resolució final felicita al poble sahrauí i als seus representants perquè davant d’aquestes provocacions, un cop més, ha demostrat la seva maduresa en mantenir una postura pacífica d’acord amb el dret internacional i amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. També fa una crida d’urgència al govern espanyol perquè assumeixi la seva responsabilitat històrica i descolonitzi el Sàhara Occidental i al govern de França perquè deixi de ser un obstacle per al compliment del procés d’autodeterminació promès per part de les Nacions Unides fa 25 anys. En definitiva l’EUCOCO demana a ambdós països que revisin el seu col·laboracionisme amb el Marroc, potència invasora.

En aquesta mateixa resolució final, es valoren molt positivament les conclusions del tribunal de la Unió Europea i l’opinió de l’advocat general Melchior Wathelet, que afirmaven que la Unió Europea no està capacitada per signar amb el Marroc acords que incloguin el Sàhara Occidental.

Conclusions que es van veure reafirmades per la històrica sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 21 de desembre en la que s’exclou al Sahara Occidental de l’acord comercial agrícola i pesquer amb Marroc, perquè no forma part del seu territori.

“la impunitat amb la qual el règim marroquí vulnera constant i diàriament els DDHH dels sahrauís en els territoris ocupats, davant la passivitat del Consell de Seguretat de les Nacions Unides”

Un dels aspectes del conflicte tractat amb més preocupació al llarg de la 41a EUCOCO, i que queda reflectit tant en les conclusions del taller com en la mateixa resolució final, és la impunitat amb la qual el règim marroquí vulnera constant i diàriament els DDHH dels sahrauís en els territoris ocupats, davant la passivitat del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Un Consell de seguretat del que, després de dos anys, Espanya n’ha deixat de ser membre sense haver fet absolutament res pel Poble Sahrauí.

Per això la resolució final felicita la resistència pacifica de les poblacions civils sahrauís que afronten amb gran coratge la repressió cada vegada més violenta dels invasors marroquins. Alhora, exigeix al Consell de Seguretat de Nacions Unides el retorn complet de la component civil de la MINURSO, el restabliment de funcions i l’ampliació del seu mandat per a la protecció dels DDHH sahrauís.

Després d’un 2016 que serà recordat en la història del Poble Sahraui per alguns dels seus esdeveniments, es preveu un 2017 tens i actiu. Però sens dubte la millor notícia que ens pot portar el 2017 és la constatació que els que ara estan refugiats poden tornar a banyar-se en les platges del seu Aaiun, que uns i altres poden compartir el te amb els seus amics sense por que els treguin a cops de casa, que els joves nascuts en els camps de refugiats poden passejar tranquil·lament pels carrers de Smara i abraçar-se amb familiars i amics.

“El moviment solidari català seguirem al costat del Poble Sahrauí ferms i constants”

El moviment solidari català seguirem al costat del Poble Sahrauí ferms i constants, amb la mateixa voluntat i coratge que han tingut ells tots aquests anys. Perquè l’any 2017 sigui l’any de la justícia i la llibertat pel Poble Sahrauí.

Susana Sanahujes, membre de la plataforma Acció Solidària amb el Poble Sahrauí.

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

PolíticaUrbanisme i Mobilitat

Folleu al metro, o amb Twitter ja feu?

Política internacional

La Xina i els Estats Units, al ritme de la rivalitat i la similitud

DemocràciaPolítica

Entrevista a Joan Saura: 20 anys després del Tripartit

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido