Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

Drets socialsEconomíaJustícia socialResistencias

Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

A Catalunya, al voltant de 750.000 persones no poden escalfar o il·luminar casa seva, segons l’Associació de Ciències Ambientals (ACA); a Barcelona s’estima que la pobresa energètica afecta el 10% de les llars. A l’Estat espanyol és la causa de la mort de més de 7.100 persones entre 1996 i 2014, el que equival a una mort al dia.

“Una de les definicions de pobresa energètica té a veure amb la incapacitat d’una família de mantenir la temperatura adequada a la seva llar”

Una de les definicions de pobresa energètica té a veure amb la incapacitat d’una família de mantenir la temperatura adequada a la seva llar, que, segons estudis realitzats, s’hauria de situar a l’hivern entre els 18 i els 21 graus, i a l’estiu entre els 24 i els 26 graus. També es pateix pobresa energètica quan més del 10% dels ingressos de la unitat familiar està destinat al pagament dels subministraments.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica va sorgir de la unió de plataformes que lluiten per un planeta més sostenible, com Aigua és Vida, Enginyeria Sense Fronteres, la Xarxa per la sobirania energètica; i d’altres entitats com la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) i la Coordinadora d’aturats de Catalunya, que lluiten pel dret a l’habitatge i perquè totes les persones tinguin unes condicions de vida dignes.

“No hem parat de fer visible la nostra lluita per reclamar el dret a uns subministraments bàsics garantits”

La nostra primera acció de protesta com a APE va ésser al febrer de 2014 a Barcelona, amb una ocupació a un punt d’atenció al client d’Endesa. A partir d’aquí no hem parat de fer visible la nostra lluita per reclamar el dret a uns subministraments bàsics garantits, denunciant d’aquesta manera els abusos de les companyies de subministraments, que des de l’inici de la crisi no han parat d’acumular beneficis a costa d’empobrir-nos, ja que els preus de l’aigua i l’energia han pujat un 60% en els últims anys, mentre els seus beneficis superen ja els 50.000 milions d’euros.

A l’APE ens organitzem a través d’assessoraments col·lectius quinzenals que realitzem a la seu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona —dimecres alterns, de 17h a 19h—, a on van les persones afectades a exposar les seves necessitats. Les vivències i experiència de cadascuna d’elles són aprenentatges que, des del suport mutu, els acompanyaments i les accions, ens permeten donar resposta a les diferents persones que comparteixen els seus casos, aconseguint d’aquesta manera un empoderament col·lectiu en la lluita pels nostres drets.

Utilitzem també les xarxes socials com a eina de pressió a les subministradores i, si és el cas, a les administracions: quan la necessitat assetja, no queda alternativa, cal organitzar-se. També intentem arribar a més gent que estigui en aquesta mateixa situació, a través del repartiment de flyers en punts estratègics: oficines de treball del SOC, menjadors socials, centres cívics, etc.

“Amb la nostra lluita pretenem canviar lleis injustes: posar fre als talls de subministrament i que s’estableixi una tarifa social adequada als ingressos de les persones en situació de vulnerabilitat”

Amb la nostra lluita pretenem canviar lleis injustes: posar fre als talls de subministrament i que s’estableixi una tarifa social adequada als ingressos de les persones en situació de vulnerabilitat. Per això vam posar en marxa a finals del 2014 una ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que va ser aprovada per majoria absoluta al Parlament de Catalunya el 23 de juliol de 2015, passant a denominar-se Llei 24/2015. Actualment és la llei europea que més cobertura i protecció ofereix a les famílies en situació de vulnerabilitat que no poden fer front als rebuts de llum, aigua i gas.

Lucía Navarro Gómez, miembro de la APE.

Artículos relacionados
Drets socials

Un Primer de Maig de la joventut treballadora

Drets socialsFeminismes

Cuidar als que cuiden

Economía

Lluitant contra la desigualtat: el paper clau de l'impost de successions

Drets socials

Els drets de les persones amb discapacitat

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido