Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

Editorial

Aturem el feixisme, construïm més Europa!

La Unió Europea viu immersa en un context complex que ens porta cap a un futur ple d’incerteses. Si bé el projecte europeu sempre ha estat una qüestió d’equilibris complicats, aquest curs marcat per tantes cites electorals, arriba en un moment especialment delicat: gran part de la població ha estat marginada de les polítiques de les elits, s’han desbancat els drets humans de l’agenda política, s’ha incrementat la desafecció vers el projecte…

Tot això està passant factura als partits que han governat els estats, i en conseqüència la Unió, tots aquests anys. La socialdemocràcia i les dretes conservadores (amb més o menys dosis de neoliberalisme) que fins aleshores havien capitanejat l’hegemonia i el discurs polític als estats membres estan patint el desgast fins al punt d’arribar a l’esgotament absolut. -Només cal veure els dos partits que van passar a la segona volta de les eleccions presidencials franceses.

El principal problema d’aquesta situació és que qui està liderant el discurs alternatiu a la Unió, tocant de mort el projecte europeu, és la ultradreta, la qual utilitza les desigualtats i les polítiques de la Troika per colar el discurs de l’odi, el que fa que els desafavorits, les víctimes del sistema, ens assenyalem i ens identifiquem els uns contra els altres com enemics.

Els partits tradicionals han abandonat la població que més ha patit les conseqüències de la crisi econòmica i sobretot les polítiques que s’han derivat d’aquesta, i lluny de treballar en favor d’un relat fratern han preferit comprar els discursos de la xenofòbia, fins al punt que han fonamentat una Europa Fortalesa en la qual es vulneren els drets humans de forma intencionada, legitimant així, el discurs feixista que capitaneja la ultra dreta disfressada de moderna i alternativa.

Davant aquesta situació cal treballar una veritable alternativa, no podem deixar que el discurs de la por, de l’odi, de la diferència, dels bons i dolents, guanyi. Malauradament la història d’Europa ens explica massa bé les conseqüències que tenen aquests discursos. El principal objectiu ha de ser aturar el feixisme (sigui en el format que sigui), i això s’ha d’articular des d’un europeisme que sigui crític, però clarament europeista. Perquè necessitem tota la força, necessitem un vertader front d’esquerres a escala europea, a Catalunya ho estem treballant en la construcció de la confluència, però cal que tinguem mirada llarga i europea, per aconseguir una Europa de la gent.

Artículos relacionados
DestacadosEditorialEditorialJoventJustícia socialPolítica

El TTIP i les sobiranies europees

DestacadosEditorialEditorialJoventPolítica

Tornem a les urnes, fem fora el PP

DestacadosEditorialPolítica

El teu poble i la teva ciutat, la nostra lluita

DestacadosEditorialJustícia social

Fuck The Troika: estem fent fora la Troika

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido