Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

Transició ecològica

Sense més igualtat, la transició energètica fracassarà

Aquest article és una traducció. Llegeix l’original en castellà

Proclama revolucionària en una armilla groga. Imatge d’Annabel_P de Pixabay


En les anàlisis sobre les necessitats de la transició energètica se sol obviar un punt clau que, de ser ignorat, podria fer fracassar aquesta transició. Aquest punt és la necessitat de tenir societats relativament igualitàries, un requeriment que pot resultar problemàtic atès que la majoria dels països del món han experimentat una desigualtat creixent durant les tres o quatre últimes dècades. Tot i que la desigualtat entre països s’ha reduït en les últimes dècades, l’evolució de la desigualtat interna ha seguit la direcció contrària i aquesta és la desigualtat que els ciutadans perceben i que condiciona la seva vida. Per què una societat més igualitària és més senzilla de descarbonitzar és una cosa bastant intuïtiva. La descarbonització és un projecte clarament col·lectiu que afecta a tots els membres de la societat i, per tant, quan els conflictes socials són menors i la percepció de viure en una certa harmonia col·lectiva major, més fàcil és enfrontar aquest tipus de reptes. No és casual que siguin els països del nord d’Europa, entre els més igualitaris del món, els qui tinguin més consciència mediambiental i impostos mediambientals més alts.

La transició energètica, com qualsevol altre canvi històric amb components de revolució tecnològica, deixarà guanyadors i perdedors.

Però més enllà d’aquesta qüestió social, la transició energètica presenta reptes que només es podran afrontar des d’una perspectiva d’unitat social i d’esforços compartits. D’una banda, la transició energètica, com qualsevol altre canvi històric amb components de revolució tecnològica, deixarà guanyadors i perdedors. Entre els perdedors estaran aquells que actualment treballen en sectors que desapareixeran o es transformaran radicalment, i per als quals aquest procés és una amenaça a les seves ocupacions i benestar. La transformació en l’ocupació és un procés natural que succeeix amb qualsevol canvi tecnològic i social i, per tant, no ha de ser entès com una cosa inconvenient per se, però sí que és cert que hem d’atendre amb especial cura a aquells que perdran la seva ocupació en aquestes transformacions. Aquestes persones han de ser ajudades, oferint-los un matalàs de protecció que garanteixi el seu benestar i ajudant-los en la mesura que sigui possible perquè puguin emprendre un nou camí laboral. I això només ho poden fer els estats mitjançant despesa pública i un ampli sistema de protecció social.

A més de la pèrdua de llocs de treball, hi ha una segona necessitat que imposa la transició energètica que pot deixar damnificats i que es deriva de la necessitat d’implementar forts impostos pigouvianos en aquelles fonts d’energia o tecnologies que siguin contaminants i emissores de CO₂. En molt poc temps veurem com s’implanten i/o creixen fortament les taxes al CO2, que encariran els combustibles fòssils, entre ells els combustibles d’automoció o els que molta gent usa per a escalfar les seves llars. Aquestes taxes són planes i, per tant, regressives, perjudicant proporcionalment més als qui menys tenen. Les conseqüències que pot tenir una cosa així es va veure a França amb les Armilles Grogues, un moviment de protesta sorgit davant l’encariment dels combustibles d’automoció a causa de polítiques mediambientals. L’augment del preu del gasoil o la gasolina representava un sobrecost per a moltes persones que vivien en zones allunyades de les grans urbs i que necessitaven el vehicle particular per a treballar, persones que a més vivien en zones estancades econòmicament i que havien patit en els últims anys l’augment de la desigualtat i la reducció de l’estat social. Si sobre una base d’increment de la desigualtat i reducció de l’estat social s’implanten taxes planes (i per tant regressives), la conseqüència immediata serà un fort rebuig social a aquestes mesures. El mateix passarà si les persones perden les seves ocupacions a causa de la transició energètica i no senten la protecció de la mà auxiliadora de l’estat.

Una societat més igualitària i amb un estat del benestar més sòlid acceptarà millor els canvis i les transformacions.

Això pot derivar en un esclat social, però fins i tot encara que això no passi es generarà un important base d’enemics de la transició energètica, que serà considerada com un procés nociu per a ells. I aquí pescaran els negacionistes, els populistes de dreta, els extremistes… I si aconsegueixen arribar al poder alimentats per aquests suports i aquests vots, la transició energètica serà desmantellada i tots els nostres esforços hauran estat en va. Per això necessitem una política que creï forts mecanismes de compensació per a aquells perjudicats per la transició energètica. Ja hi ha polítiques en aquest sentit, com el fons de transició justa de la UE, que mostra com aquesta necessitat és compresa i acceptada per gran part de l’espectre polític tradicional europeu. Però a més d’això necessitem revertir aquest augment de la desigualtat que s’ha produït en les últimes dècades, perquè això ens donarà el matalàs de seguretat que necessitem per a poder ser valentes amb les polítiques climàtiques. Una societat més igualitària i amb un estat del benestar més sòlid acceptarà millor els canvis i les transformacions, podrà aguantar millor els esforços que se li demanin o els problemes que puguin aparèixer. Si continuem vivint al límit del socialment acceptable, quedarem paralitzats i serem incapaços d’afrontar les transformacions necessàries. Hi ha qui diu que la transició ecològica “serà justa o no serà”. No sé si ser tan categòric, però és indubtable que, si la transició no és justa, si no és igualitària, es multiplicaran els problemes i les dificultats que haurem d’enfrontar i serà més probable que fracassem.


Pedro Fresco és llicenciat en Química per la Universitat de València, professor col·laborador en el màster en Energies Renovables de la Universitat Internacional de València (VIU) i treballa en el sector energètic des de fa més d’una dècada. Col·laborador en diversos mitjans de comunicació, és autor del llibre “El futur de l’energia en 100 preguntes” i, recentment, de “El Nuevo Orden Verde”, on aprofundeix en els canvis i reptes socials derivats de la urgent i necessària Transició Energètica.

Artículos relacionados
PolíticaTransició ecològica

Una transició ecològica i justa: una visió per Girona

Transició ecològica

Turisme i aigua

PolíticaTransició ecològica

Entrevista a Salvador Milà: 20 anys del Tripartit i de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

Número 123Transició ecològica

Per unes economies que estiguin al sosteniment de la vida

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido