Suscríbete a nuestro boletín y recibe todas las novedades

LGBTI+Salut

Combatre l’estigmatització de les persones seropositives

imatge1des_joventCom cada any, seguim necessitant un dia de commemoració de la lluita contra el VIH. Doncs resulta sorprenent com, any rere any, és perpetuen les mateixes problemàtiques i, per tant, sorgeixen les mateixes reivindicacions; mentre des de les institucions no es duen a terme les accions necessàries per educar en la prevenció i garantir l’accés a mètodes barrera. De la mateixa manera, l’estigmatització social de les persones seropositives continua sent una realitat que hem de combatre.

Pel desenvolupament d’una sexualitat més lliure i més segura és imprescindible que es garanteixi una educació sexual diversa per a tothom, que sigui inclusiva i que compti també amb informació sobre el VIH i altres ITS. El primer pas per poder-nos protegir és tenir informació rigorosa, que no estigui basada en falses creences i estereotips que només contribueixen a alimentar els estigmes.

Pel desenvolupamente d’una sexualitat més lliure i més segura és imprescindible que es garanteixi una educació sexual diversa per a tothom.

Per això hem de rebutjar l’educació sexual heteropatriarcal que sovint ens trobem als instituts, centrada únicament en la reproducció i els mètodes anticonceptius masculins, i hem d’apostar per una educació sexual que inclogui a tothom i que tingui una concepció més àmplia i diversa de la sexualitat. La desinformació i la invisibilització de la diversitat sexual potencia l’estigma, tant respecte a les persones amb VIH i altres ITS com a les de col·lectiu LGBTI+. Una educació sexual que en lloc de potenciar l’exclusió estigui basada en la protecció, la informació i la lluita contra l’estigma, és el que permetrà que totes les persones participem de la lluita contra el VIH.

L’IVA amb què es graven els productes profilàctics és del 21%, el més elevat.

Més enllà de l’educació, l’accés als mètodes barrera és un pilar indispensable per a poder gaudir d’una vida sexual més lliure i segura. Actualment, els preus són abusius i l’IVA amb què es graven els productes profilàctics és del 21%, el més elevat. Tenim clar que la protecció no és un luxe sinó una necessitat i com a tal no trobem raonable que se li apliqui l’impost propi dels productes de luxe. Baixar l’IVA només seria un primer pas, no suficient però de segur un pas necessari per arribar a la universalització dels mètodes barrera.

Volem una societat que lluiti contra l’estigma i la discriminació.

Si volem una societat que lluiti contra l’estigma i la discriminació, la lluita pels drets i les llibertats sexuals no pot anar deslligada de la lluita contra la serofòbia, perquè les opressions que pateix el col·lectiu LGBTI+ i les de les persones seropositives és troben íntimament lligades. Ho podem veure quan s’identifica el col·lectiu LGBTI+ com un col·lectiu de risc, quan en realitat no existeixen grups de risc sinó pràctiques de risc. També ho veiem perquè el tracte social que s’ha fet de la sida ha estat molt diferent del d’altres malalties: s’ha estigmatitzat des d’un inici des de visions LGBTI-fòbiques.

En aquest sentit és important assenyalar que si el que es vol és potenciar la prevenció i intentar reduir les pràctiques de risc, cal informació i cal garantir l’accés als mètodes barrera, en cap cas estigmatitzar a cap col·lectiu. També caldrà fer molta pedagogia per aconseguir trencar amb els infinits mites socialment arrelats sobre les persones seropositives.

S’identifica el col·lectiu LGBTI+ com un col·lectiu de risc, quan en realitat no existeixen grups de risc sinó pràctiques de risc.

Amb tot, caldrà seguir lluitant de la mà del teixit associatiu i els diferents grups i moviments socials, que són qui lluita en el dia a dia per acabar amb l’estigma, per apropar les proves del VIH a la població, per promoure el sexe més segur i difondre informació verídica sobre les ITS.

Caldrà canviar les nostres actituds i fer canviar la nostra societat sencera, no només pels col·lectius LGBTI+ i seropositiu sinó perquè tota població gaudeixi de drets i llibertats sexuals profundes, perquè els drets i les llibertats sexuals són l’alliberament de col·lectius oprimits però finalment ens fan més lliures a tots i a totes.

 

Marta Vallvé // Estudiant de Ciències Polítiques i responsable de la sectorial de Llibertats Sexuals de Joves d’Esquerra Verda

Artículos relacionados
Salut

L’oportunitat d’una política sanitària equitativa i garantista

Salut

Més salut pública a totes les polítiques

LGBTI+Número 123

Les vides LGTBI+; la garantia de drets laborals i socials -sexili

Número 123Salut

Salut municipalista: un nou paradigma per a la justícia social

¿Aún no estás suscrita?

Déjanos tu correo y te mantendremos al día de nuestro contenido